Rösti z serem halloumi i chorizo

Zdjęcie - Rösti z serem halloumi i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rösti to szwajcarski sposób na placki ziemniaczane. W odróżnieniu od polskich nie zawierają one mąki, przygotowuje się je z grubo startych ziemniaków (surowych lub wstępnie ugotowanych) i smaży lub piecze w formie dużego placka. Tradycyjne rösti z Bern są przyprawione tylko pieprzem oraz solą i podawane bez dodatków, chociaż w wersje na bogato z serem, boczkiem, sadzonym jajkiem czy kiełbasą są również bardzo popularne. U Donny Hay znalazłem jednak niecodzienną wersję na ziemniaczane placki z cypryjskim serem halloumi i hiszpańskim chorizo. Takie kulinarne mariaże lubię najbardziej! Rösti z tymi dodatkami oraz kleksem kwaśnej śmietany są wyśmienite. Możecie podać je na śniadanie, obiad czy nawet kolację. Pyszna sprawa! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, to koniecznie musicie ich spróbować.
Zdjęcie - Rösti z serem halloumi i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 2 porcje rösti

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 200 g sera halloumi (opcjonalnie można użyć gołki lub oscypka)
  • 200 g chorizo (lub innej suchej kiełbasy)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • garść świeżej kolendry
  • garść kiełków, np. groszku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka soli
* PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz i przepłucz. Jeśli są to ziemniaki sałatkowe z cienką skórką, to nie musisz ich obierać. Następnie zetrzyj je na tartce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków wodę i dodaj również starty na grubych oczkach ser halloumi. Całość dopraw pieprzem do smaku, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wymieszaj.
Na 2 patelniach rozgrzej klarowane masło i wyłóż łyżką masę ziemniaczaną. Ugnieć ją szpatułką, formując placki. Rösti smaż po ok. 6 minut z każdej strony do złotobrązowego koloru.
Chorizo pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupiące. Gotowe rösti wyłóż na talerze i podawaj z kwaśną śmietaną, chorizo, posiekaną kolendrą oraz kiełkami groszku.
*

Zdjęcie - Rösti z serem halloumi i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem
3

Ziemniaki zapiekane z serem i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali (khinkali) - gruzińsk…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami

Polędwiczki stir-fry z limonką…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Pulled pork, czyli szarpana wi…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą
1

Pierogi z ziemniakami, boczkie…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą
1

Pierogi z ziemniakami, boczkie…

Beti Beti
kruche babeczki

Rotolo z kasztanami i batatami (oraz o tym, co smacznego zjadłam i co przywiozłam z Włoch)

Rotolo z kasztanami i batatami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym

Kluski śląskie w pikantnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne