Rösti z serem halloumi i chorizo
Rösti to szwajcarski sposób na placki ziemniaczane. W odróżnieniu od polskich nie zawierają one mąki, przygotowuje się je z grubo startych ziemniaków (surowych lub wstępnie ugotowanych) i smaży lub piecze w formie dużego placka. Tradycyjne rösti z Bern są przyprawione tylko pieprzem oraz solą i podawane bez dodatków, chociaż w wersje na bogato z serem, boczkiem, sadzonym jajkiem czy kiełbasą są również bardzo popularne. U Donny Hay znalazłem jednak niecodzienną wersję na ziemniaczane placki z cypryjskim serem halloumi i hiszpańskim chorizo. Takie kulinarne mariaże lubię najbardziej! Rösti z tymi dodatkami oraz kleksem kwaśnej śmietany są wyśmienite. Możecie podać je na śniadanie, obiad czy nawet kolację. Pyszna sprawa! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, to koniecznie musicie ich spróbować.
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje rösti
- 500 g mączystych ziemniaków
- 200 g sera halloumi (opcjonalnie można użyć gołki lub oscypka)
- 200 g chorizo (lub innej suchej kiełbasy)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- garść świeżej kolendry
- garść kiełków, np. groszku
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki obierz i przepłucz. Jeśli są to ziemniaki sałatkowe z cienką skórką, to nie musisz ich obierać. Następnie zetrzyj je na tartce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków wodę i dodaj również starty na grubych oczkach ser halloumi. Całość dopraw pieprzem do smaku, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wymieszaj.
Na 2 patelniach rozgrzej klarowane masło i wyłóż łyżką masę ziemniaczaną. Ugnieć ją szpatułką, formując placki. Rösti smaż po ok. 6 minut z każdej strony do złotobrązowego koloru.
Chorizo pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupiące. Gotowe rösti wyłóż na talerze i podawaj z kwaśną śmietaną, chorizo, posiekaną kolendrą oraz kiełkami groszku.
*