Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
Pieczona gęś – polska klasyka, o której warto pamiętać. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, chociaż wymaga nieco więcej czułości niż kurczak, czy codzienny schabowy.
Pieczmy gęsi, szczególnie teraz, jesienią, gdy gęsina zawitała na półki popularnych sklepów. Dzięki niej, nawet codzienny obiad zyska wykwintnego charakteru, a zapewniam, że nie napracujemy się przy nim nadmiernie. Należy tylko pamiętać, by zamarynować mięso wystarczająco wcześnie. Zachęcam jednak do marynowania każdego rodzaju mięsa, bo wbrew pozorom różnica jest ogromna. Taka pieczona gęś jest dość dużym kawałkiem mięsa, dlatego też na co dzień polecam szczególnie nóżki lub piersi. I taką pierś właśnie dzisiaj prezentuję. Dobrze upieczona jest krucha i miękka, z pięknie przyrumienioną i apetyczną skórką. Niemal cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenia i pozostaje już tylko to, co najlepsze w gęsinie.
Moje pieczona gęś, a raczej pierś gęsi to wersja stosunkowo klasyczna, z jabłkami i cebulą. Ich słodki smak świetnie komponuje się z takim rodzajem mięsa. To typowe polskie połączenie i nasze rodzime składniki, o których nie możemy zapominać. Szczególnie teraz, gdy trwa na nie sezon.
Pieczona pierś gęsi z jabłkami Pieczona gęś - polskie smaki i polskie produkty. Dobrze przygotowana gęsina jest krucha i miękka. Niemal rozpływa się w ustach. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenia wzbogacając smak mięsa. Dodatek jabłek i cebuli to klasyczne polskie połączenie.
Czas Przygotowania 30 mins Czas Gotowania 2 hrs Marynowanie 23 hrs 20 mins Czas Całkowity 2 hrs 30 mins Okazja: Obiad Słowa kluczowe: cebula, gęś, jabłka Porcji: 4 porcje
Składniki
- 1 kg piersi gęsi około 2 piersi na kości
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 główka czosnku
- 200 g cebuli
- 400 g jabłek odpowiednich do pieczenia
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso oprósz solą, dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku i zalej winem. Wstaw do lodówki na całą noc, a nawet dłużej, do 48 godzin.
- Zamarynowane mięso oddziel od kości nie rozcinając skóry. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem i zwiąż ściśle sznurkiem w taki sposób, by zamknąć mięso skórką dookoła.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż cząstki cebuli, ząbki czosnku, tymianek i połówki jabłek oraz mięso bez marynaty.
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C. Opiecz mięso rzez 15-20 minut (do zrumienienia, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz około 70-90 minut, co jakiś czas podlewając sosem z dna naczynia.
- Jeśli mięso zbyt szybko się rumieni, przykryj je folią aluminiową.
- Przed krojeniem odstaw mięso na 20 minut, by odpoczęło.
- Podawaj z ziemniakami z wody lub kopytkami oraz czerwoną kapustą.