Słodki sos chili bez skrobi
„Spokojne przechodzenie jesieni w zimę wcale nie jest przykrym okresem. Zabezpiecza się wtedy różne rzeczy, gromadzi się i chowa jak największą ilość zapasów. Przyjemnie jest zebrać wszystko, co się ma, tuż przy sobie, możliwie najbliżej, zmagazynować swoje ciepło i myśli i skryć się w głębokiej dziurze, w samiuśkim środku, tam gdzie bezpiecznie, gdzie można bronić tego, co ważne i cenne, i swoje własne. A potem niech sobie sztormy, ziąb i ciemności przychodzą, kiedy chcą. Niech się tłuką o ściany szukając po omacku wejścia, i tak go nie znajdą, bo wszystko jest zamknięte, a w środku siedzi ten, kto był przezorny, siedzi i śmieje się, zadowolony z ciepła i samotności." (Tove Jansson)
Słodki sos chili bez skrobi - przepis
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 8 papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- 3-4cm kawałek imbiru
- 1 słoik krojonych pomidorów w przecierze
- 350g cukru
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
Papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pestki z papryczek chili zachować. Obrać imbir i czosnek.
Do blendera wrzucić pokrojone na kawałki papryki, papryczki chili, imbir, czosnek i krojone pomidory. Wsypać 2 łyżki cukru i zmiksować.
Przelać zawartość do szerokiego rondla. Dodać pozostały cukier i ocet jabłkowy. Zagotować. Zebrać łyżką pomarańczową pianę, która pojawi się na wierzchu. Zmniejszyć temperaturę i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji, mieszając do czasu do czasu. Sos nie zawiera pektyny ani skrobi więc po wystudzeniu nie zmieni swojej gęstości.
Gorący sos przelać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Słodki sos chili bez skrobi - podobne przepisy
> Sos z pieczonej papryki i cukinii
> Sos do lasagne w słoikach
> Pesto szparagowe
Smacznego :)
Aronia