Ciasto ucierane z serem
Wiem, że bardzo lubicie ciasta ucierane! Ja też!
Czy to takie zwykłe jogurtowe, czy też jakieś z owocami – wszystkie smakują genialnie!
Zwłaszcza takie prosto z piekarnika!
Dziś mam dla Was ciasto ucierane z serem ( twarogiem ).
Delikatne, lekkie, nie przesadnie słodkie i idealnie wilgotne.
Takie, które świetnie pasuje do kubka ulubionej kawy!
Koniecznie spróbujcie i zakochajcie się w tym smaku, tak jak ja!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×24 )
* mąka pszenna – 400 g
* masło min. 82% – 200 g
* jajko – 3 szt
* drobny cukier – 250 g
* śmietana 18% – 125 ml
* ser biały 2x mielony – 200 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* wanilia -1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Zmielony ser ucieramy z miękkim masłem.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą solu.
Do masy serowej dodajmy żółka, przesianą makę, cukier, ziarenka wanilii , smietane oraz proszek do pieczenia – dokładnie miksujemy.
Na samym końcu doajemy ubitą pianę i delikatnie, ale dokłądni mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 45 minut ( do suchego patyczka ).
Smacznego!