Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

 

Wciągająca i uzależniająca przekąska do wina albo piwa. Idealnie łączy w sobie chrupkość z miękkością, delikatność i kremowość ciasta maślanego z intensywnym smakiem dodatków. To definitywnie moja ulubiona rzecz do kieliszka hiszpańskiej Riojy. Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar. Polubicie, pokochacie, będziecie chcieli więcej. Obiecuję.

Zdjęcie - Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka na słono z bekonem i serem

Nie wiem, jak Wam, ale kiedy ja słyszę boczek, to przechodzą mi dreszcze i mam go ochotę od razu podsmażyć i chrupać albo dodać do kremowej carbonary. Jestem raczej mało mięsna i wybieram wegetariańskie dania, ale bekon to mięso, przez które nie mogłabym zostać wegetarianką. A cheddar wyklucza u mnie weganizm. Uwielbiam ten ser za jego pikantność i tak wyrazisty smak. Połączenie tego żółtego sera ze słonym i aromatycznym boczkiem, ukryte w pełnoziarnistym cieście to prawdziwy sztos. A w wykonaniu bardzo prosty – nie musicie się więcej zastanawiać, co przygotować jako dodatek do filmu, do pogaduszek, do spotkań, do meczu, na imprezę czy sylwestra. Te ciastka pokochają wszyscy, serio. Najważniejsze, żeby nie piec ich za długo, aby zachowały miękkość w środku – najlepsze są tego samego dnia, zaraz po upieczeniu i wystygnięciu. Takie tapas do wina. A najlepiej smakują popijane moją ulubioną Monetbuena Rioja.

Zdjęcie - Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis przygotowałam do ostatniego numeru Magazynu Kocioł, którego bohaterami są boczek i ziemniaki. A moją miłość do bekonu pokazałam będąc Panią boczkową na okładce!

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Zdjęcie - Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 10 minut + 22 minuty pieczenia

Liczba porcji: 30

Składniki:

10 plastrów surowego boczku

½ cebuli

120 g startego sera cheddar

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + 3 łyżki do podsypania stolnicy

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

100 g startego masła

½ szklanki mleka

1 jajko

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu około 5 minut. Odsączamy na sitku.

W misce mieszamy suche składniki z masłem. Dodajemy jajko, mleko, olej i miksujemy do połączenia składników. Dokładamy boczek z cebulą oraz ser i mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręką na stolnicy posypanej mąką. Wałkujemy na grubość 1,5 cm i obręczą lub foremką wykrawamy ciastka o średnicy 3 cm. Pieczemy 22 minuty w 180°C.

Boczkowo-cheddarowe ciastka w obiektywie – jak zrobiłam to zdjęcie

Zdjęcie - Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie robiłam w świetle dziennym. Oba tła – przednie i tyle – robiłam sama. W tle leży ściereczka z IKEA – a raczej kawałek materiału cięty na metry. Ciastka są dobrze wyeksponowane, dla podwyższenia, ułożyłam jej na kawałku starej deski i nieco pokruszyłam. Jako, że ciasteczka to idealny dodatek do czerwonego wina, z tyłu postawiłam spory kieliszek do czerwonego wina, kupiony w Nanan.

W postprodukcji ochłodziłam kolory całości, ale podciągnęłam samą temperaturę ciastek używając w Lightroomie radial filter. Ponadto dodałam nieco winiety i standardowo zwiększyłam clarity, cienie i czernie.

Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 35 mm f / 1.8 DX i Statyw Benro. A do zbierania okruszków, które tak bardzo uwielbiam wykorzystuję mini odkurzacz ręczny, który kocham miłością wielką!

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Czekoladowe ciasteczka owsiane - fit, pyszne

Czekoladowe ciasteczka owsiane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sernik wiśniowy z bezami
1

Sernik wiśniowy z bezami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika
2

Ziemniaki faszerowane boczkiem…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śledzie w śmietanie
1

Śledzie w śmietanie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
3

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zawijaski z pastą serową
1

Zawijaski z pastą serową

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze