Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar
Wciągająca i uzależniająca przekąska do wina albo piwa. Idealnie łączy w sobie chrupkość z miękkością, delikatność i kremowość ciasta maślanego z intensywnym smakiem dodatków. To definitywnie moja ulubiona rzecz do kieliszka hiszpańskiej Riojy. Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar. Polubicie, pokochacie, będziecie chcieli więcej. Obiecuję.
Ciasteczka na słono z bekonem i serem
Nie wiem, jak Wam, ale kiedy ja słyszę boczek, to przechodzą mi dreszcze i mam go ochotę od razu podsmażyć i chrupać albo dodać do kremowej carbonary. Jestem raczej mało mięsna i wybieram wegetariańskie dania, ale bekon to mięso, przez które nie mogłabym zostać wegetarianką. A cheddar wyklucza u mnie weganizm. Uwielbiam ten ser za jego pikantność i tak wyrazisty smak. Połączenie tego żółtego sera ze słonym i aromatycznym boczkiem, ukryte w pełnoziarnistym cieście to prawdziwy sztos. A w wykonaniu bardzo prosty – nie musicie się więcej zastanawiać, co przygotować jako dodatek do filmu, do pogaduszek, do spotkań, do meczu, na imprezę czy sylwestra. Te ciastka pokochają wszyscy, serio. Najważniejsze, żeby nie piec ich za długo, aby zachowały miękkość w środku – najlepsze są tego samego dnia, zaraz po upieczeniu i wystygnięciu. Takie tapas do wina. A najlepiej smakują popijane moją ulubioną Monetbuena Rioja.
Przepis przygotowałam do ostatniego numeru Magazynu Kocioł, którego bohaterami są boczek i ziemniaki. A moją miłość do bekonu pokazałam będąc Panią boczkową na okładce!
Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar
Czas przygotowania: 10 minut + 22 minuty pieczenia
Liczba porcji: 30
Składniki:
10 plastrów surowego boczku
½ cebuli
120 g startego sera cheddar
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + 3 łyżki do podsypania stolnicy
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g startego masła
½ szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu około 5 minut. Odsączamy na sitku.
W misce mieszamy suche składniki z masłem. Dodajemy jajko, mleko, olej i miksujemy do połączenia składników. Dokładamy boczek z cebulą oraz ser i mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręką na stolnicy posypanej mąką. Wałkujemy na grubość 1,5 cm i obręczą lub foremką wykrawamy ciastka o średnicy 3 cm. Pieczemy 22 minuty w 180°C.
Boczkowo-cheddarowe ciastka w obiektywie – jak zrobiłam to zdjęcie
Zdjęcie robiłam w świetle dziennym. Oba tła – przednie i tyle – robiłam sama. W tle leży ściereczka z IKEA – a raczej kawałek materiału cięty na metry. Ciastka są dobrze wyeksponowane, dla podwyższenia, ułożyłam jej na kawałku starej deski i nieco pokruszyłam. Jako, że ciasteczka to idealny dodatek do czerwonego wina, z tyłu postawiłam spory kieliszek do czerwonego wina, kupiony w Nanan.
W postprodukcji ochłodziłam kolory całości, ale podciągnęłam samą temperaturę ciastek używając w Lightroomie radial filter. Ponadto dodałam nieco winiety i standardowo zwiększyłam clarity, cienie i czernie.
Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 35 mm f / 1.8 DX i Statyw Benro. A do zbierania okruszków, które tak bardzo uwielbiam wykorzystuję mini odkurzacz ręczny, który kocham miłością wielką!
Smacznego!