Jabłecznik z pianką i kruszonką
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to polecam wypróbować przepis na jabłecznika w troszkę odmienionym wydaniu. Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem jabłek, bezowej pianki i kruszonki zachwyci wszystkich domowników, a piękny zapach cynamonu długo będzie unosił się w całym domu.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Następnie dodajemy jajka oraz wymieszane cukry i zagniatamy ciasto. Jedną z części (1/3 ciasta) owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą (2/3 ciasta) owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Jabłka
Renety obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy budyń, cukier oraz cynamon i dokładnie łączymy składniki.
Beza
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Ostrożnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy do brytfanki. Rozciągamy tak aby pokryło całe dno oraz boki do wysokości ok. 3 - 4 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 -15 minut do piekarnika.
Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, nakładamy jabłka oraz bezę. Na wierzch trzemy ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
Całość pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C (góra-dół). Wierzch ciasta powinien być rumiany.
Jeśli wolicie szarlotkę w tradycyjnym wydaniu przepis znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 żółtek
- 5 szarych renet (ok. 900 g )
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 5 białek
- szczypta soli
- 160 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść bułki tartej
- brytfanka 24 x 36 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Następnie dodajemy jajka oraz wymieszane cukry i zagniatamy ciasto. Jedną z części (1/3 ciasta) owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą (2/3 ciasta) owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Jabłka
Renety obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy budyń, cukier oraz cynamon i dokładnie łączymy składniki.
Beza
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Ostrożnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy do brytfanki. Rozciągamy tak aby pokryło całe dno oraz boki do wysokości ok. 3 - 4 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 -15 minut do piekarnika.
Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, nakładamy jabłka oraz bezę. Na wierzch trzemy ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
Całość pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C (góra-dół). Wierzch ciasta powinien być rumiany.
Jeśli wolicie szarlotkę w tradycyjnym wydaniu przepis znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!