Jabłecznik z pianką i kruszonką

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to polecam wypróbować przepis na jabłecznika w troszkę odmienionym wydaniu. Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem jabłek, bezowej pianki i kruszonki zachwyci wszystkich domowników, a piękny zapach cynamonu długo będzie unosił się w całym domu.

Zdjęcie - Jabłecznik z pianką i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 5 szarych renet (ok. 900 g )
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu
Pianka
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
  • garść bułki tartej
  • brytfanka 24 x 36 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Następnie dodajemy jajka oraz wymieszane cukry i zagniatamy ciasto. Jedną z części (1/3 ciasta) owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą (2/3 ciasta) owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Jabłka

Renety obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy budyń, cukier oraz cynamon i dokładnie łączymy składniki.

Beza

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Ostrożnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy do brytfanki. Rozciągamy tak aby pokryło całe dno oraz boki do wysokości ok. 3 - 4 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 -15 minut do piekarnika.

Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, nakładamy jabłka oraz bezę. Na wierzch trzemy ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.

Całość pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C (góra-dół). Wierzch ciasta powinien być rumiany.

Zdjęcie - Jabłecznik z pianką i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeśli wolicie szarlotkę w tradycyjnym wydaniu przepis znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka Magdy Gessler

Szarlotka Magdy Gessler

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z musem jabłkowym
2

Ciasto z musem jabłkowym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy