Gulasz z boczniakami
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Kolejne pyszne danie z boczniaków. Szybkie w przygotowaniu i lekkie w jedzeniu. Idealnie zgrywa się z zielona papryką chociaż można oczywiście dodać każdą inną. No i jak zwykle u mnie w towarzystwie kaszy orkiszowej ale świetny będzie też bulgur.
Składniki- boczniaki - 300 g
- cebula - 3 szt.
- papryka zielona - 2 szt.
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- musztarda dijon - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Boczniaki, paprykę i cebulę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, włożyć najpierw grzyby i smażyć na rumiano. Następnie dodać cebulę i smażyć razem kilka minut. Dodać sos sojowy, musztardę, koncentrat pomidorowy i dusić razem ok. 10 min. Na koniec dodać paski zielonej papryki i smażyć chwilę, aż zmięknie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gulasz z kaszą posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)