Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Zdjęcie - Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nagrywając instastory na stojąco powitałam Was gorąco trzymając "Życie na gorąco". Wiecie jak to w życiu bywa, dla jednych ważne są podróże, miłość, przyjaźń, rodzina, rozwój ducha, a dla innych kapucha. Ale gdy liczy się tylko kapustka, nagle Twe serce ogarnia pustka, dlatego ja stawiam na przyjemne połączenie i wędzoną papryką kapusty pokuszenie.
Kapusta nabiera już rumieńców w piekarniku, ale ja widzę, że tu ciekawe towarzystwo przy stoliku. Śmietanka towarzyska, a właściwie kremówka, Mon Cheri ser Brie (tak naprawdę to Camembert, ale się nie rymuje), o rety - i nawet szare krewety! Wtedy ktoś cyknął foty i wyciekły ploty, każdy chciał coś dopowiedzieć. Wtem Brzechwy kapusta odparła "Po co komu spory głupie? Wnet i tak zginiemy". W kupie raźniej niż taplać się we własnym sosie.
Co racja to interpretacja, ale ciśnie mi się Fakt na usta - ta kapusta trafia w me gusta!
Zdjęcie - Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami
  • główka kapusty
  • limonka
  • prażony sezam
Marynata:
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Sos pleśniowy:
  • 100 g sera Camembert
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • garść lubczyku
Krewetki:
  • 150 g krewetek (najlepiej szare, niegotowane, mogą być wcześniej mrożone)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól
  • łyżka masła klarowanego
  1. Odrywamy zewnętrzne liście kapusty i kroimy ją na plastry grubości 1 cm. Przekładamy je do brytfanny lub na blachę wyłożoną pergaminem. Łączymy składniki marynaty i polewamy nią plastry. Kapustę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
  2. W tym czasie Camembert miksujemy z kremówką i lubczykiem na gładki sos. Dodajemy sok z limonki i chilli, dokładnie mieszamy.
  3. Mrożone krewetki rozmrażamy, możemy je obrać (wtedy też nacinamy nożem wzdłuż i usuwamy czarne jelito) lub smażyć z pancerzykami.
  4. Na klarowanym maśle podsmażamy krótko plasterki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze aromatu ściągamy czosnek z patelni, wrzucamy posiekane drobno chilli i krewetki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. Upieczone plastry kapusty serwujemy z pleśniowym sosem, podsmażonymi krewetkami, chilli, sokiem z limonki i listkami lubczyku.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Back to school muffins
1

Back to school muffins

montka montka
cukierenka

Muffinki serowe z cukinią
2

Muffinki serowe z cukinią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
2

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne muffinki
3

Wytrawne muffinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tortille z kurczakiem cajun i warzywami

Tortille z kurczakiem cajun i…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Mini wrapy z tortilli z łososiem
1

Mini wrapy z tortilli z łososi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Muffinki serowe z cukinią
2

Muffinki serowe z cukinią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Obiad o zapachu Parmy. Makaron…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sernik z jagodami i kruszonką

Sernik z jagodami i kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
2

Zapiekanka makaronowa z szynką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!