Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Zdjęcie - Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nagrywając instastory na stojąco powitałam Was gorąco trzymając "Życie na gorąco". Wiecie jak to w życiu bywa, dla jednych ważne są podróże, miłość, przyjaźń, rodzina, rozwój ducha, a dla innych kapucha. Ale gdy liczy się tylko kapustka, nagle Twe serce ogarnia pustka, dlatego ja stawiam na przyjemne połączenie i wędzoną papryką kapusty pokuszenie.
Kapusta nabiera już rumieńców w piekarniku, ale ja widzę, że tu ciekawe towarzystwo przy stoliku. Śmietanka towarzyska, a właściwie kremówka, Mon Cheri ser Brie (tak naprawdę to Camembert, ale się nie rymuje), o rety - i nawet szare krewety! Wtedy ktoś cyknął foty i wyciekły ploty, każdy chciał coś dopowiedzieć. Wtem Brzechwy kapusta odparła "Po co komu spory głupie? Wnet i tak zginiemy". W kupie raźniej niż taplać się we własnym sosie.
Co racja to interpretacja, ale ciśnie mi się Fakt na usta - ta kapusta trafia w me gusta!
Zdjęcie - Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami
  • główka kapusty
  • limonka
  • prażony sezam
Marynata:
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Sos pleśniowy:
  • 100 g sera Camembert
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • garść lubczyku
Krewetki:
  • 150 g krewetek (najlepiej szare, niegotowane, mogą być wcześniej mrożone)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól
  • łyżka masła klarowanego
  1. Odrywamy zewnętrzne liście kapusty i kroimy ją na plastry grubości 1 cm. Przekładamy je do brytfanny lub na blachę wyłożoną pergaminem. Łączymy składniki marynaty i polewamy nią plastry. Kapustę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
  2. W tym czasie Camembert miksujemy z kremówką i lubczykiem na gładki sos. Dodajemy sok z limonki i chilli, dokładnie mieszamy.
  3. Mrożone krewetki rozmrażamy, możemy je obrać (wtedy też nacinamy nożem wzdłuż i usuwamy czarne jelito) lub smażyć z pancerzykami.
  4. Na klarowanym maśle podsmażamy krótko plasterki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze aromatu ściągamy czosnek z patelni, wrzucamy posiekane drobno chilli i krewetki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. Upieczone plastry kapusty serwujemy z pleśniowym sosem, podsmażonymi krewetkami, chilli, sokiem z limonki i listkami lubczyku.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną, camem…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Obazda - bawarska pasta serowa
3

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z camembert i wędzonym boczkiem
3

Sałatka z camembert i wędzonym…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki z porem i pieczarkami
2

Naleśniki z porem i pieczarkam…

figmara figmara
figowe smaki

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Sałatka z pieczonym serem Came…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Przepisy z tych kategorii

Fit przekąska do piwa, wina

Fit przekąska do piwa, wina

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Serowe talarki z orzechami

Serowe talarki z orzechami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Hummus z pieczoną marchewką
2

Hummus z pieczoną marchewką

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Nóżki w galarecie w jajecznej foremce

Nóżki w galarecie w jajecznej…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tatar wołowy klasyczny z ogórkiem konserwowym i marynowanymi prawdziwkami

Tatar wołowy klasyczny z ogórk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Muffiny a'la pizza

Muffiny a'la pizza

Beti Beti
kruche babeczki