Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami
Nagrywając instastory na stojąco powitałam Was gorąco trzymając "Życie na gorąco". Wiecie jak to w życiu bywa, dla jednych ważne są podróże, miłość, przyjaźń, rodzina, rozwój ducha, a dla innych kapucha. Ale gdy liczy się tylko kapustka, nagle Twe serce ogarnia pustka, dlatego ja stawiam na przyjemne połączenie i wędzoną papryką kapusty pokuszenie.
Kapusta nabiera już rumieńców w piekarniku, ale ja widzę, że tu ciekawe towarzystwo przy stoliku. Śmietanka towarzyska, a właściwie kremówka, Mon Cheri ser Brie (tak naprawdę to Camembert, ale się nie rymuje), o rety - i nawet szare krewety! Wtedy ktoś cyknął foty i wyciekły ploty, każdy chciał coś dopowiedzieć. Wtem Brzechwy kapusta odparła "Po co komu spory głupie? Wnet i tak zginiemy". W kupie raźniej niż taplać się we własnym sosie.
Co racja to interpretacja, ale ciśnie mi się Fakt na usta - ta kapusta trafia w me gusta!
Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami
- główka kapusty
- limonka
- prażony sezam
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 100 g sera Camembert
- 150 ml śmietanki kremówki
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- garść lubczyku
- 150 g krewetek (najlepiej szare, niegotowane, mogą być wcześniej mrożone)
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- sól
- łyżka masła klarowanego
- Odrywamy zewnętrzne liście kapusty i kroimy ją na plastry grubości 1 cm. Przekładamy je do brytfanny lub na blachę wyłożoną pergaminem. Łączymy składniki marynaty i polewamy nią plastry. Kapustę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
- W tym czasie Camembert miksujemy z kremówką i lubczykiem na gładki sos. Dodajemy sok z limonki i chilli, dokładnie mieszamy.
- Mrożone krewetki rozmrażamy, możemy je obrać (wtedy też nacinamy nożem wzdłuż i usuwamy czarne jelito) lub smażyć z pancerzykami.
- Na klarowanym maśle podsmażamy krótko plasterki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze aromatu ściągamy czosnek z patelni, wrzucamy posiekane drobno chilli i krewetki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- Upieczone plastry kapusty serwujemy z pleśniowym sosem, podsmażonymi krewetkami, chilli, sokiem z limonki i listkami lubczyku.