Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą

Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą

Zdjęcie - Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Odpoczynek się skończył, więc wracamy do innych przyjemności jakimi jest pichcenie ;-)
Moje starsze dziecko marzyło o mini pizzach, więc w sumie dawno nie było, to zrobiliśmy. Ciasta idealnego na pizzę poszukuję już chwilę, tym razem skorzystałam z tego przepisu (klik). Ciasto fajne, puszyste nawet na drugi dzień, dałabym tylko więcej soli :-), nie trzeba czekać długo na wyrośnięcie, bo rośnie jak szalone. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-)

Składniki rozczyn:

  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki


Reszta:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli


Sos:

  • 3/4 szklanki passaty
  • oregano
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku


Dodatkowo:

  • kabanosy ( u mnie jedno opakowanie z chilli a drugie klasyczne wieprzowe)
  • kukurydza
  • czerwona cebula
  • świeża rukola
  • starta mozzarella


1. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy wodę i cukier, mieszamy, żeby składniki nam się rozpuściły. Na sam koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jak na ruszy, to dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące (moje było) to dodajemy trochę mąki. Jak będzie już gładkie i nie będzie się lepiło nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki dajemy do miseczki (czosnek przepuszczamy przez praskę) i mieszamy.
3. Kabanosy kroimy na drobne kawałki, cebulkę w piórka, kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jak ciasto będzie wyrośnięte (po 30 minutach) odrywamy po kawałku i formujemy mini pizze, które smarujemy sosem i nakładamy resztę składników, na końcu posypujemy startą mozzarellą. Ciasto możemy też rozwałkować i kubkiem wycinać okręgi. Tak robimy do skończenia się ciasta.
5. Mini pizze pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do zrumienienia się). Podajemy ze świeżą rukolą, ketchupem, sosem z czym kto lubi.
Z podanych składników wychodzi około 30 sztuk (zależy od tego jakie duże będziemy robić). Smacznego :-)

Zdjęcie - Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów