Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami
Małymi krokami zbliża się koniec lata, a mi się wymarzyła domowa ciabatta. Na zakwasie ze smakowitymi dodatkami, burratą lub mozzarellą, bazylią, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Czas całkowity: 6 godz 5 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g
- burraty lub mozzarelli - 80 g
- suszonych pomidorów (u mnie suche, ale mogą być z zalewy) - 6 szt.
- czarnych oliwek - 8 szt.
- gałązka bazylii - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę, posiekane drobno oliwki, suszone pomidory i ser. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
3. Po tym czasie formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Z boków ciasta kładziemy zwinięte ściereczki i przykrywamy ciasto z wierzchu na godzinę.
4. Wyrośniętą ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez 5 minut. Następnie ustawiamy góra-dół, 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.