Szafranowy placek ze śliwkami
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
3 żółtka
250 ml mleka
150 g cukru
70 g masła
1 paczka suchych drożdży (7 g)
0,5 g szafranu
szczypta soli
aromat pomarańczowy
300 g śliwek węgierek
Kruszonka:
150 g masła
100 g cukru
100 g mąki
cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem.
Rozetrzeć w dłoniach z pokrojonym twardym masłem, tak aby powstały okruszki.
Mąkę na ciasto drożdżowe przesiać, dodać do niej szczyptę soli i suche drożdże..
Mleko podgrzać. Do mleka dodać szafran.
Masło roztopić w rondelku.
Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem.
Do mąki dodać ubite żółtka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.
Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać więcej podgrzanego mleka.
Pod koniec do ciasta dodać roztopiony tłuszcz i aromat pomarańczowy.
Ciasto wyłożyć na 2 blaszki.
Ułożyć na nim śliwki przekrojone na połówki i posypać kruszonką.
Placki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy dwukrotnie zwiększą swoją objętość wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i piec 30-40 min.