Szafranowy placek ze śliwkami

Szafranowy placek ze śliwkami
przepis:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

3 żółtka

250 ml mleka

150 g cukru

70 g masła

1 paczka suchych drożdży (7 g)

0,5 g szafranu

szczypta soli

aromat pomarańczowy

300 g śliwek węgierek

Kruszonka:

150 g masła

100 g cukru

100 g mąki

cukier waniliowy

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem.

Rozetrzeć w dłoniach z pokrojonym twardym masłem, tak aby powstały okruszki.

Mąkę na ciasto drożdżowe przesiać, dodać do niej szczyptę soli i suche drożdże..

Mleko podgrzać. Do mleka dodać szafran.

Masło roztopić w rondelku.

Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem.

Do mąki dodać ubite żółtka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.

Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać więcej podgrzanego mleka.

Pod koniec do ciasta dodać roztopiony tłuszcz i aromat pomarańczowy.

Ciasto wyłożyć na 2 blaszki.

Ułożyć na nim śliwki przekrojone na połówki i posypać kruszonką.

Placki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy dwukrotnie zwiększą swoją objętość wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i piec 30-40 min.

Zdjęcie - Szafranowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów