Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Focaccia to nic innego niż ciasto na pizzę. W  niedzielny poranek lub dni świąteczne bardzo często ją przygotowuję na śniadanie. Za każdym razem zmieniam dodatki w zależności od tego, do czego będzie podana. W ten sam sposób przygotowuję też podstawę do pizzy.

Zapewniam, że nie ma nic lepszego niż takie ciasto na pizzę upieczone w formie focacci. Jej chrupiące brzegi i puszyste wnętrze najeżone niewielką ilością skromnych i jednocześnie pysznych dodatków są niezrównane. Mogą być to świeże zioła, gruboziarnista sól lub chrupiące orzechy i pestki, albo tak jak u mnie – piórka cebuli i kilka dojrzałych pomidorków koktajlowych. W tej formie to moje ulubione pieczywo do śniadaniowej klasyki – do jajecznicy na świeżym maśle. Najlepiej, gdy wciąż jest jeszcze lekko ciepła, a o to nie trudno, bo wyciągam ją z pieca niemal wprost na zastawiony stół.

Tajemniczym składnikiem w tym przypadku jest mąka – typ 00 gwarantuje, że zarówno ciasto  na pizzę, jak i focaccia będą fenomenalne bez dwóch zdań.

 

Zdjęcie - Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto na pizzę lub klasyczna focaccia
Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 15 mins Wyrastanie 45 mins Czas Całkowity 1 hr 15 mins

Z tej samej bazy przygotowuję najlepsze ciasto na pizzę. Focaccia to nic innego niż właśnie takie ciasto bez sera i sosu, za to ze świeżą oliwą i pachnącymi ziołami.

Rodzaj Dania: Pieczywo, Wypieki
Kuchnia: Kuchnia włoska
Ilość Porcji: 4 osoby

Składniki

  • 500 g mąki typ 00 (na pizzę)
  • 330 ml wody letniej
  • 7 g drożdży instant
  • 75 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatki do wyboru - 1-2 rodzaje

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 75 g cebuli
  • 75 g oliwek
  • świeże zioła - rozmaryn, tymianek, oregano itp
  • sól gruboziarnista
  • pestki, orzechy

Przygotowanie krok po kroku

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże i posyp cukrem. Z boku dodaj sól.

  2. Do mąki dodaj wodę i 30ml oliwy. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10-15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem. Jak najmniej podsypuj mąką.

  3. Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 45 minut do podwojenia objętości. Ciasto na pizzę może wyrastać dłużej, nawet do 120 minut w temperaturze pokojowej.

  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i krótko zagnieć dłońmi zwilżonymi oliwą. Przełóż na blachę i uformuj placek. Ciasto na pizzę rozwałkuj i rozciągnij cienko. Do przygotowania focacci ciasto powinno być grubsze.

  5. Focaccia: w cieście zrób palcami dołki, dość gęsto, a następnie skrop oliwą. Rozłóż dodatki - na zdjęciu 100g pomidorków koktajlowych i mała cebulka pokrojona w piórka.

    Ciasto na pizzę: Rozciągnięte cienko ciasto posmaruj sosem, posyp serem i ułóż ulubione dodatki, niezbyt dużo.

  6. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C. Upiecz focaccię na złoty kolor przez około 15 minut.

     

 

Zdjęcie - Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Proste ciasto na pizzę
4

Proste ciasto na pizzę

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Focaccia na słodko

Focaccia na słodko

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza
22

Pizza

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pizza Liski
5

Pizza Liski

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu