Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę
Focaccia to nic innego niż ciasto na pizzę. W niedzielny poranek lub dni świąteczne bardzo często ją przygotowuję na śniadanie. Za każdym razem zmieniam dodatki w zależności od tego, do czego będzie podana. W ten sam sposób przygotowuję też podstawę do pizzy.
Zapewniam, że nie ma nic lepszego niż takie ciasto na pizzę upieczone w formie focacci. Jej chrupiące brzegi i puszyste wnętrze najeżone niewielką ilością skromnych i jednocześnie pysznych dodatków są niezrównane. Mogą być to świeże zioła, gruboziarnista sól lub chrupiące orzechy i pestki, albo tak jak u mnie – piórka cebuli i kilka dojrzałych pomidorków koktajlowych. W tej formie to moje ulubione pieczywo do śniadaniowej klasyki – do jajecznicy na świeżym maśle. Najlepiej, gdy wciąż jest jeszcze lekko ciepła, a o to nie trudno, bo wyciągam ją z pieca niemal wprost na zastawiony stół.
Tajemniczym składnikiem w tym przypadku jest mąka – typ 00 gwarantuje, że zarówno ciasto na pizzę, jak i focaccia będą fenomenalne bez dwóch zdań.
Ciasto na pizzę lub klasyczna focaccia
Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 15 mins Wyrastanie 45 mins Czas Całkowity 1 hr 15 mins
Z tej samej bazy przygotowuję najlepsze ciasto na pizzę. Focaccia to nic innego niż właśnie takie ciasto bez sera i sosu, za to ze świeżą oliwą i pachnącymi ziołami.
Rodzaj Dania: Pieczywo, Wypieki
Kuchnia: Kuchnia włoska
Ilość Porcji: 4 osoby
Składniki
- 500 g mąki typ 00 (na pizzę)
- 330 ml wody letniej
- 7 g drożdży instant
- 75 ml oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki do wyboru - 1-2 rodzaje
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 75 g cebuli
- 75 g oliwek
- świeże zioła - rozmaryn, tymianek, oregano itp
- sól gruboziarnista
- pestki, orzechy
Przygotowanie krok po kroku
-
Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże i posyp cukrem. Z boku dodaj sól.
-
Do mąki dodaj wodę i 30ml oliwy. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10-15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem. Jak najmniej podsypuj mąką.
-
Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 45 minut do podwojenia objętości. Ciasto na pizzę może wyrastać dłużej, nawet do 120 minut w temperaturze pokojowej.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i krótko zagnieć dłońmi zwilżonymi oliwą. Przełóż na blachę i uformuj placek. Ciasto na pizzę rozwałkuj i rozciągnij cienko. Do przygotowania focacci ciasto powinno być grubsze.
-
Focaccia: w cieście zrób palcami dołki, dość gęsto, a następnie skrop oliwą. Rozłóż dodatki - na zdjęciu 100g pomidorków koktajlowych i mała cebulka pokrojona w piórka.
Ciasto na pizzę: Rozciągnięte cienko ciasto posmaruj sosem, posyp serem i ułóż ulubione dodatki, niezbyt dużo.
-
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C. Upiecz focaccię na złoty kolor przez około 15 minut.