Makaron z szynką parmeńską, groszkiem i oscypkiem
Dzień dobry :-) Będąc w górach, zawsze przywozimy sobie oscypki, które bardzo lubimy. Potem zjadamy z kanapką po prostu, a w tym przypadku dodałam serek do makaronu, który zrobiłam z szynką parmeńską, groszkiem i do tego sos śmietanowy :-) Szybki obiad, bo takie też dość często muszę robić :-) Polecam i życzę miłej środy :-)
Składniki:
- makaron
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej)
- 1/2 puszki groszku
- oscypek (lub inny ser)
- 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- sól
- pieprz
- bazylia
- natka pietruszki
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę rwiemy i wrzucamy na patelnię, podsmażamy chwilkę bez żadnego tłuszczu. Dorzucamy groszek i bazylię.
2. Oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy.
3. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy natkę, śmietankę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu, albo już po nałożeniu porcji na talerz posypujemy danie startym oscypkiem :-) Smacznego :-)