Pizza


Domowa pizza na średniej grubości cieście z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, podwójnym serem, szynką i papryką. Chyba nie muszę nic więcej dodawać :p

Zdjęcie - Pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pizzę o średnicy ok. 40-45 cm: (Inspiracja: "Przepisy kulinarne")
Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 230 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • suszona bazylia

Dodatki:
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka plasterków szynki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 20-30 g startego żółtego sera


Najpierw należy przygotować zaczyn: w 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zaczyn i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne, nieklejące się ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Następnie włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
Gdy ciasto będzie rosło pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać wodę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować całość. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Dużą czarną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch posmarować sosem (zostawiając czysty brzeg ciasta), na nim poukładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, kawałki szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na ok. 12-14 minut. Po tym czasie posypać ją startym żółtym serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty, aż ser ładnie się rozpuści. Przed podaniem wierzch można oprószyć jeszcze szczyptą suszonej bazylii.

Zdjęcie - Pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Arancini z szafranem i rozmarynem

Arancini z szafranem i rozmary…

food² food²
Food Square

Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym

Panna cotta z nutą bazylii i c…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella”

Włoski rosół z kluseczkami „St…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Grissini – włoskie paluszki chlebowe
1

Grissini – włoskie palus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
3

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Prosta sałatka caprese
2

Prosta sałatka caprese

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sierpniowa focaccia
1

Sierpniowa focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb