Pizza
Domowa pizza na średniej grubości cieście z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, podwójnym serem, szynką i papryką. Chyba nie muszę nic więcej dodawać :p
Składniki na pizzę o średnicy ok. 40-45 cm: (Inspiracja: "Przepisy kulinarne")
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 230 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 3-4 dojrzałe pomidory
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- suszona bazylia
Dodatki:
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka plasterków szynki
- 0,5 czerwonej papryki
- 20-30 g startego żółtego sera
Najpierw należy przygotować zaczyn: w 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zaczyn i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne, nieklejące się ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Następnie włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
Gdy ciasto będzie rosło pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać wodę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować całość. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Dużą czarną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch posmarować sosem (zostawiając czysty brzeg ciasta), na nim poukładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, kawałki szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na ok. 12-14 minut. Po tym czasie posypać ją startym żółtym serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty, aż ser ładnie się rozpuści. Przed podaniem wierzch można oprószyć jeszcze szczyptą suszonej bazylii.