Sałatka z fasolką szparagową i jajkami
Sałatka z zieloną fasolką szparagową i jajkami to nic wyszukanego, ale jest świetnym pomysłem na lekką i jednocześnie sytą letnią kolację. Kilka warzyw, jajka, sos i gotowe. Szybko i smacznie :)
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście zielonej fasolki szparagowej
- 4 ogórki konserwowe
- 2 dojrzałe pomidory
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 niedużej cebuli
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Fasolkę umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Następnie ją odcedzić, ostudzić i rozłożyć na dwóch talerzach. Ogórki pokroić w półplasterki lub plasterki, a pomidora w dużą kostkę. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa i jajka poukładać na fasolce. W miseczce wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz sól i pierz. Polać warzywa tuż przed podaniem.