Kalafior smażony w cieście

Kalafior smażony w cieście
przepis:

kilka różyczek kalafiora

0,5 szklanki mleka

4 łyżki mąki

1 jajko

0,5 łyżeczki do kawy proszku do pieczenia

sól, pieprz

1 łyżeczka zataru

ziarno sezamu

olej do smażenia

Z mleka, jajka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe. Dodać sól, pieprz, zatar i proszek do pieczenia.

Kalafior ugotować w osolonej wodzie tak aby był niezbyt miękki.

Różyczki odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.

Kalafior moczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Usmażone różyczki odsączyć na bibule, posypać ziarnem sezamu i zatarem.

Zdjęcie - Kalafior smażony w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów