Sałatka z pomidorami i kaszą bulgur
To dla mnie smaki lata- świeże pomidory, bazylia i rukola (najlepiej prosto z krzaczka, u mnie w ogródku rośnie jak szalona!). Dodatek kaszy w sałatce sprawia, że jest bardziej treściwa, idealna na lunch czy drugie śniadanie w pracy.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam kaszę bulgur, bardzo lubię jej smak i to, e naprawdę szybko się gotuje ;) Zastąpić ją możecie z powodzeniem np. kaszą jęczmienną.
Możecie w zasadzie dowolnie zmieniać proporcje kaszy i pomidorów, w zależności od tego, jakie sałatki lubicie.
Proporcje na 2 porcje.
Składniki:- kasza bulgur - 1/2 szklanki suchej lub 1 szklanka kaszy ugotowanej
- pomidor malinowy - 2 duże sztuki
- szalotka - 1 sztuka
- bazylia - 2 gałązki
- feta - ok. 6 łyżek
- rukola - 1 garść
- oliwa - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- ocet balsamiczny - ok. 1 łyżka, opcjonalnie
Kasze ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, niech jednak nie będzie rozgotowana, a lekko „al dente”. Ostudź.
Kaszę rozłóż na talerzach, dodaj pokrojone w plastry pomidory, posiekaną szalotkę, listki bazylii i rukoli. Całość posyp pokruszonym serem feta.
Oprósz pieprzem, pole oliwą. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.