Sernik z malinową polewą
- Wynik: 110
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 1h 20 min
Pyszny sernik, który dzięki malinom dostał nowe życie. Oczywiście, można wykorzystać inne owoce, tj. jeżyny, jagody czy truskawki ale dla mnie najlepsze są maliny. Uwielbiam ich leśny, kuszący zapach. Sernik bez spodu, ale można oczywiście dać swój ulubiony.
Składniki- biały ser - 1 kg
- śmietana 22% - 500 g
- cukier - 200 g
- jajka - 5 szt.
- ekstrakt waniliowy - 3 łyżki
- maliny - 300 g
- galaretka np. malinowa - 1/2 opakowania
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Ser przepuścić przez maszynkę, przynajmniej 2 razy. Dodać cukier, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy. Wszystko razem ubijać mikserem do połączenia składników. Gotową masę serową przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-80 min. Wystudzić.
Maliny włożyć do garnka, podgrzewać tak dług, aż się rozpuszczą, zestawić z gazu. Dodać galaretkę, wymieszać. Gdy zaczną gęstnieć przełożyć na wierzch wystudzonego sernika. (maliny można przetrzeć przez sitko przed dołożeniem galaretki).