Łódeczki z farszem ruskim
Dzisiaj propozycja dla miłośników pierogów ruskich. Zainspirowana kształtem gruzińskich chaczapuri adżarskich uformowałam drożdżowe bułeczki, które wypełniłam farszem do pierogów. Pierwotnie w gruzińskich łódeczkach zapieka się sery i jajko, ale ta wersja jest równie apetyczna ?
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 150 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- masło - 20 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 150 ml
- puree ziemniaczanego (farsz) - 150 g
- półtłustego twarogu (farsz) - 150 g
- czerwona cebula + łyżka miodu + łyżka octu balsamicznego + sól, pieprz (farsz) - 1 szt.
- oleju rzepakowego (farsz) - 1 łyżeczka
- jajko (farsz) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Wsypujemy do misy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny, miód i przyprawy. Karmelizujemy jeszcze chwilę. Puree ziemniaczane rozgniatamy widelcem z twarogiem. Dodajemy karmelizowaną cebulę i jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku formując miseczkę-łódeczkę, a końce zlepiamy.
4. Łódeczki wypełniamy farszem ruskim. Dekorujemy rozmarynem.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, łódeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.