Zupa mleczna kojarzy mi się z dzieciństwem. I nie było wtedy musli, płatków kukurydzianych czy słodkich chrupiących kulek...Ale była owsianka, kasza manna czy gorące mleko z makaronem:-) I do tego chleb z dżemem...:-) Pycha!
Śliwki w czekoladzie - najprostsze pralinki, jakie bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli w ogóle lubisz śliwki w czekoladzie to domowe z pewnością Cię zachwycą.
Wykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej, przyjemnej formy słodkości, która na pewno przypadnie do gustu każdemu. Dzisiaj zaprezentuję przepis na pralinki ze świeżymi malinami i białą czekoladą.
Dzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan ;) Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)
Jajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru.
Jajka faszerowane to jedno z typowych dań wielkanocnych, chociaż smakują doskonale również na co dzień. W mojej wersji farsze wzbogacone są tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni, który dodał im niepowtarzalnego smaku.
Bardzo wiosenna w kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :)
Do zastygniętych foremek czekoladowych wkładamy nasze nadzienie, ale pamiętajmy, aby zostawić trochę miejsca na wierzchnią warstwę czekolady. Gdy posmarujemy rozpuszczoną czekoladą również wierzch naszych czekoladek, trzeba będzie znowu usunąć nadmiar czekolady tak, aby po wyjęciu czekoladki miały regularny kształt i nic od nich nie odstawało...
Żurawinę zalewamy czterema szklankami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy cynamon, goździki, skórkę otartą z cytryny i słodzimy do smaku...
Żurawinę dokładnie opłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 min...
Tym razem tort z Spidermanem na życzenie małego chłopczyka. Smaki takie jakie dzieci lubią śmietanowy z kawałkami truskawek i drobno posiekana czekoladą .
Do masy na krówki dodałam sól, ponieważ uwielbiam solony karmel, a dla ciekawego aromatu dorzuciłam listki świeżego rozmarynu. To sprawia, że ich smak jest intrygujący, a krówki nie są przeraźliwie słodkie i zaklejające. Jeśli jednak obawiacie się połączenia ziołowego to możecie z rozmarynu zrezygnować i poeksperymentować po swojemu, przemycając do środka np. wanilię lub cynamon.
Prosta pasta śniadaniowa z twarogu, czerwonej cebulki i jajek na twardo. Taka domowa pasta, wzbogaci smakowo każdą kanapkę, a przy tym jest wolna od polepszaczy i chemicznych dodatków. Składniki na pastę, można drobno posiekać i połączyć z majonezem. Ja wszytko zmiksowałam i otrzymałam pyszny krem w różowym kolorze.
Maślane bałwanki to po prostu ciasto na maślane bułeczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, a każdą z nich na 3 części. Z tych części formujemy kulki, z których lepimy bałwanki. Po wyrośnięciu drożdżowych bałwanków przychodzi najweselszy etap, czyli dekorowanie bałwanów.