Czekoladki z nadzieniem marchewkowo-limonkowym
Składniki
- 50 g margaryny Palma
- około 200 g ciemnej czekolady dobrej jakości
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1- 2 limonki
- 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Palmę rozgrzać w małym rondelku, dodać marchew i dusić na małym gazie pod przykryciem, mieszając dość często, aż marchew zmięknie i puści nieco soku. Wtedy dodajemy skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dosypujemy cukier. Gotujemy do miękkości.
Jeżeli całość jest zbyt sucha i ma tendencję do przypalania się - można dodać odrobinę wody.
Gdy marchewka jest już zupełnie miękka, zestawiamy z ognia i dobrze schładzamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (układamy w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladą smarujemy dno i boki wgłębień w każdej foremce. Jeżeli posmarowaliśmy więcej należy nadmiar czekolady zebrać z wierzchu za pomocą szerokiego noża.
Foremkę wkładamy do lodówki, aby czekolada dobrze się ścięła.
Do zastygniętych foremek czekoladowych wkładamy nasze nadzienie, ale pamiętajmy, aby zostawić trochę miejsca na wierzchnią warstwę czekolady. Gdy posmarujemy rozpuszczoną czekoladą również wierzch naszych czekoladek, trzeba będzie znowu usunąć nadmiar czekolady tak, aby po wyjęciu czekoladki miały regularny kształt i nic od nich nie odstawało.
Wkładamy całość jeszcze raz do lodówki do stężenia. Podajemy, kiedy tylko dobrze zastygną.
Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl