Jabłka w cieście + film
Jabłka w cieście naleśnikowym to pyszny i niezwykle prosty deser dla dzieci a także
dorosłych, który przygotujemy błyskawicznie. Krążki jabłkowe najlepiej smakują na gorąco, posypane cukrem pudrem bądź cynamonem lub polane syropem klonowym.
dorosłych, który przygotujemy błyskawicznie. Krążki jabłkowe najlepiej smakują na gorąco, posypane cukrem pudrem bądź cynamonem lub polane syropem klonowym.
- składniki na 15-20 sztuk
3- 4 jabłka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mleka
olej do smażenia
cukier puder
- przepis
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mleko oraz olej i wszystko miksujemy lub mieszamy łyżką aż otrzymamy gęste ciasto naleśnikowe.
Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne a następnie każde jabłko kroimy w niezbyt cienkie plastry.
Każdy krążek jabłka zanurzamy w gęstym cieście i od razu smażymy w sporej ilości rozgrzanego tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.