Kisiel żurawinowy z czerwonym winem

Kisiel żurawinowy z czerwonym winem
Zdjęcie - Kisiel żurawinowy z czerwonym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kisiel żurawinowy z czerwonym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g żurawiny
  • około 2/3 szklanki cukru (zależy od
  • kwaskowatości żurawin)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • kilka plasterków limonki, pomarańczy lub cytryny (ze skórką)
Przygotowanie Żurawinę zalewamy czterema szklankami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy cynamon, goździki, skórkę otartą z cytryny i słodzimy do smaku. Gotujemy razem na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy owoce, skórkę i przyprawy.


Kompot ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wino. Dosładzamy do smaku. Kiedy tylko całość się zagotuje, zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej wody. Pozwalamy całości jeszcze raz się zagotować i zgęstnieć.


Jeszcze gorący kisiel rozlewamy do pucharków. Do środka od razu wkładamy po kilka plasterków owoców. Dodadzą one dodatkowego aromatu do deseru. Podajemy przestudzony.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów