Drożdżowe zajączki

Drożdżowe zajączki
Dzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan ;) Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)

Zdjęcie - Drożdżowe zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja: 10 Czas przygotowania: 30 minut
Składniki*:
  • 500 g mąki T480
  • 220 ml mleka
  • 35 g masła
  • 30 g drożdży
  • 5 g oliwy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, dodaj letnie mleko roztrzepane z jednym jajkiem, wanilię, roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę, sól, wymieszaj składniki.
  2. Odłóż ok. 1/5 porcji ciasta, resztę wyrób robotem.
  3. W między czasie do mniejszej porcji dodaj kakao, wyrób ręcznie, podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.
  4. Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki(zachowaj na ogonki), podziel na 10 równych porcji.
  5. Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek).
  6. Gotowe zajączki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzane do 50'C, piecz 10 minut. Zwiększ temperaturę do 180'C i piecz dalej 16-18 minut.
Zdjęcie - Drożdżowe zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wersja na thermomix
  1. Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier, sól, miksuj 2 min/37'C/obr. 1.
  2. Dodaj mąkę, wanilię, jajko i oliwę, zmiksuj 20s./obr.6.
  3. Przełóż ok. 1/5 ciasta do miski, pozostałe ciasto wyrób 2 min/Zdjęcie - Drożdżowe zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami.
  4. Do odłożonego ciasta dodaj kakao, wyrób ręcznie, podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.
  5. Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki (zachowaj na ogonki), podziel na 10 równych porcji.
  6. Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek). Uformuj resztę zajączków.
  7. Gotowe bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzane do 50'C, piecz 10 minut. Zwiększ temperaturę do 180'C i piecz dalej 16-18 minut.

Kategorie przepisów