Drożdżowe zajączki
Dzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan ;) Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)
Porcja: 10 Czas przygotowania: 30 minut
Składniki*:
Przygotowanie:
Wersja na thermomix
Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)
Porcja: 10 Czas przygotowania: 30 minut
Składniki*:
- 500 g mąki T480
- 220 ml mleka
- 35 g masła
- 30 g drożdży
- 5 g oliwy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, dodaj letnie mleko roztrzepane z jednym jajkiem, wanilię, roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę, sól, wymieszaj składniki.
- Odłóż ok. 1/5 porcji ciasta, resztę wyrób robotem.
- W między czasie do mniejszej porcji dodaj kakao, wyrób ręcznie, podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.
- Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki(zachowaj na ogonki), podziel na 10 równych porcji.
- Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek).
- Gotowe zajączki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
- Wstaw do piekarnika nagrzane do 50'C, piecz 10 minut. Zwiększ temperaturę do 180'C i piecz dalej 16-18 minut.
Wersja na thermomix
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier, sól, miksuj 2 min/37'C/obr. 1.
- Dodaj mąkę, wanilię, jajko i oliwę, zmiksuj 20s./obr.6.
- Przełóż ok. 1/5 ciasta do miski, pozostałe ciasto wyrób 2 min/.
- Do odłożonego ciasta dodaj kakao, wyrób ręcznie, podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.
- Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki (zachowaj na ogonki), podziel na 10 równych porcji.
- Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek). Uformuj resztę zajączków.
- Gotowe bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
- Wstaw do piekarnika nagrzane do 50'C, piecz 10 minut. Zwiększ temperaturę do 180'C i piecz dalej 16-18 minut.