Jajka w różowym majonezie
Jajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych!), jeśli jednak nie masz na to czasu, to po prostu wymieszaj z sokiem ten ze słoiczka, dodając buraczany wyciąg łyżeczka po łyżeczce.
*
SKŁADNIKI
na 12 sztuk
- tuzin jaj
- 1 świeże żółtko
- 300 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3-5 łyżeczek soku z buraka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- świeżo siekany szczypiorek
- kiełki rzodkiewki lub rzeżucha
Oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w głębokim talerzu. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej, rozprowadzając go w żółtku za pomocą łyżki. (Jajko oraz olej muszą mieć tę samą temperaturę! Najlepiej pokojową). Majonez ucieramy, rozprowadzając go po ściankach talerza. Można również wspomóc się blenderem. Gdy powstanie zbita emulsja, dodajemy sól, ocet i musztardę. Dokładnie rozprowadzamy w majonezie. Później wlewamy stopniowo sok z buraka, cały czas mieszając, aż do uzyskania żądanego koloru.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie chłodzimy przez kwadrans w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy na połówki. Dekorujemy majonezem (możemy wspomóc się szprycą), świeżo siekanym szczypiorkiem i kiełkami lub rzeżuchą. Pozostałą ilość majonezu odkładamy do lodówki i możemy wykorzystać np. do sałatki warzywnej.
*