Owsianka z pieczonym jabłkiem, żurawiną i piernikiem
Zupa mleczna kojarzy mi się z dzieciństwem. I nie było wtedy musli, płatków kukurydzianych czy słodkich chrupiących kulek...Ale była owsianka, kasza manna czy gorące mleko z makaronem:-) I do tego chleb z dżemem...:-) Pycha!
Składniki:
- 0,5 szkl. płatków owsianych,
- 2 szkl. mleka lub wody,
- cukier (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżeczka),
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka masła,
- cukier do zapiekania jabłek,
- pierniki,
- żurawina suszona.
Przygotowanie:
Płatki gotować na mleku lub wodzie z dodatkiem cukru około 8-10 minut. W tym czasie zapiec z masłem obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przed zapiekaniem obsypać owoce cukrem. Wyjąć gdy się zarumienią. Owsiankę przełożyć do kubka/miski, dodać na wierzch jabłka, żurawinę i pokruszone pierniki. Zajadać:-)!