Spiderman - śmietanowo- truskawkowy tort dla chłopca
Tym razem tort z Spidermanem na życzenie małego chłopczyka. Smaki takie jakie dzieci lubią śmietanowy z kawałkami truskawek i drobno posiekana czekoladą . Ozdobiony masa maślaną .
Spiderman - śmietanowo- truskawkowy tort
składniki
biszkopt
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
krem śmietanowy
1,5 litra śmietany 36%
1 opakowanie truskawek
1/2 czekolady mlecznej
3/4 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
poncz
przegotowana woda
grenadyna
masa maślana
400g masła
500g cukru pudru
barwniki
opłatek
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę - dodajemy odrobinę soli. Żółtka mieszamy z octem , dodajemy proszek do pieczenia i mocno mieszamy aż powstanie piana. wlewamy ją do ubitych białek. Miksujemy ok 2 min. Dodajemy przesiana mąkę i lekko mieszamy. Wlewamy do tortownicy , nie smarujemy boków tortownicy wykładamy tylko spód papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt studzimy zimny kroimy na trzy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , który dodajemy kiedy śmietana robi się sztywna. Żelatynę rozpuszczamy w 16 łyżeczkach gorącej wody . Wlewamy do masy śmietanowej. Chwile ubijamy.
Robimy poncz. Do przegotowanej zimnej wody wlewamy grenadynę do smaku. Ponczujemy spód. Nakładamy jedną warstwę masy , na wierzch układamy kawałki truskawek. Nakrywamy drugim biszkoptem ponczujemy go. Nakładamy masę , kawałki truskawek i posiekana czekoladę. Robimy masę maślaną. Ubijamy masło z cukrem pudrem i łyżką śmietany 36 % . Kiedy jest jednolita piękna masa dodajemy barwnik. Masą smarujemy cały tort. Na wierzch nakładamy opłatek,dobrze przyklejamy. Resztę masy maślanej dajemy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch tortu. Do pozostałej masy maślanej dodajemy barwniki dekorujemy boki tortu.
Spiderman - śmietanowo- truskawkowy tort
składniki
biszkopt
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
krem śmietanowy
1,5 litra śmietany 36%
1 opakowanie truskawek
1/2 czekolady mlecznej
3/4 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
poncz
przegotowana woda
grenadyna
masa maślana
400g masła
500g cukru pudru
barwniki
opłatek
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę - dodajemy odrobinę soli. Żółtka mieszamy z octem , dodajemy proszek do pieczenia i mocno mieszamy aż powstanie piana. wlewamy ją do ubitych białek. Miksujemy ok 2 min. Dodajemy przesiana mąkę i lekko mieszamy. Wlewamy do tortownicy , nie smarujemy boków tortownicy wykładamy tylko spód papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt studzimy zimny kroimy na trzy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , który dodajemy kiedy śmietana robi się sztywna. Żelatynę rozpuszczamy w 16 łyżeczkach gorącej wody . Wlewamy do masy śmietanowej. Chwile ubijamy.
Robimy poncz. Do przegotowanej zimnej wody wlewamy grenadynę do smaku. Ponczujemy spód. Nakładamy jedną warstwę masy , na wierzch układamy kawałki truskawek. Nakrywamy drugim biszkoptem ponczujemy go. Nakładamy masę , kawałki truskawek i posiekana czekoladę. Robimy masę maślaną. Ubijamy masło z cukrem pudrem i łyżką śmietany 36 % . Kiedy jest jednolita piękna masa dodajemy barwnik. Masą smarujemy cały tort. Na wierzch nakładamy opłatek,dobrze przyklejamy. Resztę masy maślanej dajemy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch tortu. Do pozostałej masy maślanej dodajemy barwniki dekorujemy boki tortu.