Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Zblendować razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje...
Przygotowanie puree z dyni jest banalnie proste, a można je wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy, placków, farszu do pierogów, hummusu i wielu innych potraw. Wystarczy upiec, a następnie zmiksować dynię. Jeśli chcecie przechowywać puree przez dłuższy czas wystarczy je zamrozić.
Więc do dzieła! Robimy pureé, najlepiej od razu z dwóch - trzech dyń. Chyba że macie Hokkaido - byczka :) Ja zazwyczaj kupuję małe, ok 1 - 1,5 kg sztuki.
Omlet – to słowo, które chyba najczęściej kojarzy nam się z posiłkami sportowców czy też osób będących na diecie.
Dziś pokażę Wam fantastyczny pomysł na kolejny dietetyczny omlet, który niedawno zagościł w mojej diecie i z całą pewnością pozostanie tam na dług
Gotowany w mleku kokosowym ryż (odmiany arborio, tej do risotta), jako dodatek słodka dynia, kwaskowate jabłko i szczypta cynamonu. Brzmi jak smak jesieni, prawda?
Kiełbaski w cieście francuskim to syta i bardzo szybka przekąska. Odrobina inwencji, a kiełbaski bądź parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
Waniliowe, maślane kostki świetnie sprawdzą się na upiornym przyjęciu! Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu.
Strasznie zdrowo, że tak halloweenowo zagaję. I szybko i łatwo, a efekt fajny. Pomysł nie mój, ale nie pamiętam, gdzie go widziałam, więc autor wybaczy. Gruszki-duszki co prawda nie przebiją cmentarnego ciasta czy armii duchów spektakularnością efektu, ale też są fajne.
Dzisiejszy deser ugotowałam na bazie mleczka kokosowego (12% tłuszczu). Dodatkami jest sos z dyni (doprawiony pomarańczą i jabłkiem, aby zyskał trochę charakteru), do tego ziarenka granatu, które swoim intensywnym smakiem wspaniale orzeźwiają całość.
Jeśli macie w domu dynię nie zastanawiajcie się ani chwili tylko zróbcie tę przepyszną marmoladę. Jest genialna pod każdym względem. Wspaniała konsystencja i rewelacyjny smak to chyba wystarczające argumenty, prawda? Wszystko jest tu tak dobrze skomponowane, że najpierw wyczuwamy smak cytrusów, następnie imbiru a wszystko jest oparte na gładkiej konsystencji dyni.
Bałwanki, na które przepis dzisiaj Wam prezentuję to niezwykle proste w wykonaniu trufle z białej czekolady z dodatkiem ciastek kokosowych i amaretto. Myślę, że te słodkie śnieżne istoty rozpalą serce niejednej osoby, którą nimi obdarujecie i sprawią, że poczuje się naprawdę wyjątkowo. :)
Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w zapomnienie. Po latach znowu powróciły, by tym razem zawitać na blogu. Mam nadzieję, że ta sympatyczna gromada skradnie Wasze serca i również zechcecie je upiec. A jaka frajda jest przy ich dekorowaniu! :)