Maślane bałwanki z żurawiną
Zbliża się niezwykle sympatyczne święto – Mikołajki. W ten dzień sprawa się przyjemność szczególnie dzieciom, dlatego pomyślałam, że przygotuję przepis z myślą o najmłodszych.
Maślane bałwanki to po prostu ciasto na maślane bułeczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, a każdą z nich na 3 części. Z tych części formujemy kulki, z których lepimy bałwanki. Po wyrośnięciu drożdżowych bałwanków przychodzi najweselszy etap, czyli dekorowanie bałwanów.
Guziczki i oczy zrobiłam z żurawiną, ale śmiało można ją zastąpić rodzynkami lub orzechami. Natomiast nosy zrobiłam z marchewkowych słupków. Niestety marchewkę pokroiłam tak cienko, że niektórym bałwankom zwiędły nosy, dlatego podpowiadam, aby zrobić je trochę grubsze
Mam nadzieję, że przepis spodoba się wszystkim rodzicom i dzieciom. A bułeczki w smaku są delikatne i przepyszne!
5.0 z 1 ocen Maślane bałwanki z żurawiną Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 6 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 6 g suszonych drożdży instant
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g masła
- 260 ml letniej wody lub mleka
- Wierzch:
- białko jajka
- suszona żurawina
- marchewka
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże.
- W rondlu topimy masło, następnie krótko studzimy.
- Wlewamy do suchych składników letnią wodę/mleko na przemian z topionym masłem. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
- Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem.
- Po godzinie dzielimy ciasto na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 3. Formujemy kuleczki (podobnej wielkości lub każdą z nich trochę mniejszą od poprzedniej). Z ulepionych kulek lepimy bałwany, łącząc ze sobą części.
- Tak uformowane bałwanki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Żurawinę kroimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy o kroimy w skośne, małe słupki.
- Wyrośnięte bułeczki dekorujemy żurawiną robią guziczki i oczy oraz marchewką robiąc nos. Wierzch smarujemy białkiem.
- Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
- Rumiane bałwanki studzimy na kuchennej kratce.