Maślane bałwanki z żurawiną

Maślane bałwanki  z żurawiną

Zdjęcie - Maślane bałwanki  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zbliża się niezwykle sympatyczne święto – Mikołajki. W ten dzień sprawa się przyjemność szczególnie dzieciom, dlatego pomyślałam, że przygotuję przepis z myślą o najmłodszych.

Maślane bałwanki to po prostu ciasto na maślane bułeczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, a każdą z nich na 3 części. Z tych części formujemy kulki, z których lepimy bałwanki. Po wyrośnięciu drożdżowych bałwanków przychodzi najweselszy etap, czyli dekorowanie bałwanów.

Guziczki i oczy zrobiłam z żurawiną, ale śmiało można ją zastąpić rodzynkami lub orzechami. Natomiast nosy zrobiłam z marchewkowych słupków. Niestety marchewkę pokroiłam tak cienko, że niektórym bałwankom zwiędły nosy, dlatego podpowiadam, aby zrobić je trochę grubsze

Mam nadzieję, że przepis spodoba się wszystkim rodzicom i dzieciom. A bułeczki w smaku są delikatne i przepyszne!

Zdjęcie - Maślane bałwanki  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane bałwanki  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane bałwanki  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane bałwanki  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane bałwanki  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 1 ocen Maślane bałwanki z żurawiną Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 6 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 6 g suszonych drożdży instant
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 260 ml letniej wody lub mleka
  • Wierzch:
  • białko jajka
  • suszona żurawina
  • marchewka
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże.
  2. W rondlu topimy masło, następnie krótko studzimy.
  3. Wlewamy do suchych składników letnią wodę/mleko na przemian z topionym masłem. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
  4. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem.
  5. Po godzinie dzielimy ciasto na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 3. Formujemy kuleczki (podobnej wielkości lub każdą z nich trochę mniejszą od poprzedniej). Z ulepionych kulek lepimy bałwany, łącząc ze sobą części.
  6. Tak uformowane bałwanki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  7. Żurawinę kroimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy o kroimy w skośne, małe słupki.
  8. Wyrośnięte bułeczki dekorujemy żurawiną robią guziczki i oczy oraz marchewką robiąc nos. Wierzch smarujemy białkiem.
  9. Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
  10. Rumiane bałwanki studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów