Jajka faszerowane na zielono i różowo
Składniki jajka z burakiem i serkiem:
- 4 jaja
- 75 g drobno startych, ugotowanych lub upieczonych buraczków
- 2 łyżki kremowego serka
- 1-2 łyżki łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
- sól
- pieprz
jaja z awokado:
- 4 jaja
- ½ dużego awokado
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka kremowego serka
- 2 łyżeczki oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
- 1 nieduży ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół. Z jajek wyjąć żółtka. Podzielić po równo do dwóch miseczek.
W pierwszej rozetrzeć żółtka z serem, burakami i olejem Kujawski z pestek dyni. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem.
Do drugiej miski z żółtkami dodać awokado, rozetrzeć z serkiem i olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno. Wymieszać z natką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku.
Farsz nakładać łyżką (lub szprycą/rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki) do przygotowanych połówek białek.
Porada:
Zamiast tradycyjnie kroić jaja na połówki, można również wyciąć na środku trójkątne kliny lub odciąć końce od góry (na ok. 1/3 wysokości).
Jajka faszerowane to jedno z typowych dań wielkanocnych, chociaż smakują doskonale również na co dzień. W mojej wersji farsze wzbogacone są tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni, który dodał im niepowtarzalnego smaku.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com