Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana z papryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu.
Mój mąż od wczoraj przebywa znów w Budapeszcie, pomyślałam więc, że będzie to dobra okazja, aby zaproponować Wam przepis na jedno z najbardziej znanych węgierskich dań czyli zupę gulaszową.
Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru i pikanterii co także jest wskazane na chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco!
Wszystko bez dość pracochłonnego układania warstw i zapiekania, za to w jednym garnku. Mamy tu wszystko, co trzeba: pomidorowo-mięsny sos, makaron al dente i roztopiony ser.
Gotowy zakwas przecedzamy i wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni. Zakwas buraczany to także doskonały napój priobiotyczny, który zimą wzmocni nasz organizm. Wystarczy wypić pół szklaneczki dziennie.
Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni.
Zupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików.
Do zupy dodałam pierś kurczaka, wcześniej pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami. Dodatkowo zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Zupa jest bardzo treściwa, pożywna i smakuje wybornie, a przy tym nie brakuje w niej zdrowych składników. Polecam taką zupę na jednogarnkowe danie, dla całej rodziny