Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików. Z dodatkiem ziemniaków i makaronu jest bardzo pożywna i syta, idealna na zimowa porę. Jeśli tylko masz pod ręką porcję suszonych grzybów, koniecznie ją przygotuj! Nigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama!
Składniki:
2-2.5 dkg suszonych grzybów
300 g mrożonych borowików
3 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
1-1.5l bulionu warzywnego
śmietana
makaron - opcjonalnie
Wykonanie:
- grzyby dokladnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie
- warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić
- w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion i przecedzoną przez sito wodę z moczenia grzybów. Dodać pokrojone, namoczone, suszone grzyby na mniejsze kawałki i przyprawy. Dorzucić pokrojone mrożone grzyby. Gotować do miękości około 25 minut
- przed podaniem wymieszać z zahartowaną śmietaną. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki
Uwagi: jeśli do zupy używasz świeżych grzybów, należy je wcześniej przesmażyć razem z cebulą