Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą

Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą

Zdjęcie - Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak tam po Świętach ? Bardzo przejedzeni? U mnie oki, troszkę się pojadło, ale bez przesady. Dobrze, że tylko dwa dni, bo co za dużo to nie zdrowo ;-). Dzisiaj u mnie zupa z batatem, czerwoną soczewicą i dodałam trochę passaty. Zupa wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dzionka :-)


Składniki:

  • 1 batat
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka passaty
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


1. Batata obieramy, kroimy w drobną kostkę. Soczewicę kilka razy płuczemy, żeby pozbyć się goryczki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobniutko kroimy.
2. Do garnka dajemy oliwę, podgrzewamy, dodajemy cebule, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy czosnek i bataty. Chwilkę podsmażamy i dorzucamy soczewicę. Mieszamy, smażymy jakieś 2 minuty.
3. Dodajemy przyprawy, gorący bulion i passatę. Gotujemy do momentu, aż bataty będą miękkie. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów