Rosół z kluchami
Zachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie.
- skrzydełka , udka lub porcje rosołowe
- 2 marchewki
- 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
- 1 por [biała część]
- sól, wegeta
- liście laurowe
- ziele angielskie
- koperek
Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.
- około 1 szkl. mąki
- 2 jajka
- sól
Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste, ale kluski można robić różne -w zależności od ilości mąki.Łyżką nabierać porcję ciasta i wrzucać na wrzącą wodę.