Zupa z dynią i chorizo

Zupa z dynią i chorizo

Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru i pikanterii co także jest wskazane na chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z dynią i chorizo

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa)
  • 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy)
  • 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 300 g dyni, obranej, bez nasion i pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 3 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej, jeśli zupa będzie zbyt gęsta)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 garści szpinaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej 2 łyżeczki oleju i włóż kiełbasę wraz z wieprzowiną. Smaż do ładnego zarumienienia z każdej strony, po czym przełóż na talerz i odstaw.
  2. Do tego samego garnka włóż cebulę z czosnkiem i smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, przez około 5 minut.
  3. Dodaj dynię, paprykę, szałwię i chilli i smaż kolejne 5 minut.
  4. Dodaj bulion i puree z dyni, dokładnie całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż dynia zmięknie.
  5. Wmieszaj śmietankę, szpinak i mięso, i gotuj aż szpinak „zwiędnie”.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pumpkin and chorizo soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g pork loin, cut in stripes
  • 150 g chorizo, diced
  • 1/2 of large onion, diced
  • 1 large garlic clove, minced
  • 300 g pumpkin, peeled, seeded and diced
  • 1 cup pumpkin puree
  • 1 tbsp chopped fresh sage leaves
  • 1 tsp red pepper flakes
  • 3 cups chicken stock (or more if soup is too thick)
  • 1 red bell pepper, diced
  • 1/2 cup  heavy cream
  • 2 handfuls baby spinach

Preparation:

  1. Heat about 2 teaspoons of oil in a medium pot and add sausage and pork. Cook until browned transfer on plate and set aside.
  2. To the same pot add onion, garlic and cook until onions are softened and translucent, about 5 minutes.
  3. Add diced squash, pepper, sage and red pepper flakes and cook for another 5 minutes.
  4. Add in chicken stock and pumpkin puree, stir, bring to boil and allow to simmer for about 10 minutes or until the squash is very tender and easily pierced with a fork.
  5. Stir in half and half, spinach and cooked sausage and pork and heat until the spinach is just wilted.
  6. Season with salt and pepper to taste.

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów