Zupa z dynią i chorizo
Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru i pikanterii co także jest wskazane na chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Zupa z dynią i chorizo(4 porcje)
Składniki:
- 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa)
- 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy)
- 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 300 g dyni, obranej, bez nasion i pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 3 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej, jeśli zupa będzie zbyt gęsta)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 garści szpinaku
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej 2 łyżeczki oleju i włóż kiełbasę wraz z wieprzowiną. Smaż do ładnego zarumienienia z każdej strony, po czym przełóż na talerz i odstaw.
- Do tego samego garnka włóż cebulę z czosnkiem i smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, przez około 5 minut.
- Dodaj dynię, paprykę, szałwię i chilli i smaż kolejne 5 minut.
- Dodaj bulion i puree z dyni, dokładnie całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż dynia zmięknie.
- Wmieszaj śmietankę, szpinak i mięso, i gotuj aż szpinak „zwiędnie”.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Pumpkin and chorizo soup(4 servings)
Ingredients:
- 200 g pork loin, cut in stripes
- 150 g chorizo, diced
- 1/2 of large onion, diced
- 1 large garlic clove, minced
- 300 g pumpkin, peeled, seeded and diced
- 1 cup pumpkin puree
- 1 tbsp chopped fresh sage leaves
- 1 tsp red pepper flakes
- 3 cups chicken stock (or more if soup is too thick)
- 1 red bell pepper, diced
- 1/2 cup heavy cream
- 2 handfuls baby spinach
Preparation:
- Heat about 2 teaspoons of oil in a medium pot and add sausage and pork. Cook until browned transfer on plate and set aside.
- To the same pot add onion, garlic and cook until onions are softened and translucent, about 5 minutes.
- Add diced squash, pepper, sage and red pepper flakes and cook for another 5 minutes.
- Add in chicken stock and pumpkin puree, stir, bring to boil and allow to simmer for about 10 minutes or until the squash is very tender and easily pierced with a fork.
- Stir in half and half, spinach and cooked sausage and pork and heat until the spinach is just wilted.
- Season with salt and pepper to taste.
Enjoy!