Zupa gulaszowa z wołowiną
Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać ? Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zupa gulaszowa z wołowiną(5-6 porcji)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła
- 300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do miseczki.
- Do tego samego garnka dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj papryki w proszku, tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje. Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Po tym czasie dodaj paprykę oraz ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków, przez około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku jeżeli to konieczne.
- Posyp gotową zupę pietruszką i podawaj najlepiej z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Beef goulash soup(5-6 servings)
Ingredients:
- 1 onion, diced
- 1 clove garlic, thinly sliced
- 1 parsnip, diced
- 1 carrot, diced
- 2 tablespoons butter
- 300 g beef, cut in thick dice
- 1 tablespoon sweet paprika powder
- 1 teaspoon hot pepper powder
- 1 teaspoon of thyme
- 1/2 cup dry white wine
- 4 cups of chicken or beef stock
- salt, pepper and sugar to taste
- 1 red bell pepper, diced
- 3 potatoes, peeled and diced
- 500 ml tomato passata
- 1 tablespoon tomato paste
- 2 tablespoons chopped parsley for serving
Preparation:
- In a large pot heat the butter, add beef, cook on medium heat until browned and transfer to a plate.
- Add onions, garlic, carrots and parsnip to the same pot and cook until soft and lightly browned.
- Add sweet and hot paprika and tyme, stir, cook for a minute and add wine. Cook until almost evaporated and add stock, tomato puree, tomato passata and season with salt and pepper. Add beef, cover with the lid and cook on low heat for 1 hour.
- Add the bell pepper and potatoes, cover and cook until soft, for about 30 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary.
- Sprinkle with parsley and serve with crusty bread.
Enjoy!