Zupa tikka masala
Zupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli nie to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Polecam przepis Jamiego Olivera, który wykonałam już na początku mojej przygody z gotowaniem. Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana z papryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu.
Scroll down for English
Zupa tikka masala(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego
- 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 1/2 łyżeczki chilli cayenne lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
- 1 x 400 g puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 500 g mięsa z kurczaka, upieczonego i posiekanego
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, wrzuć cebulę i podsmaż przez 4 minuty, po czym dodaj czosnek i podsmaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili cayenne, garam masalę, imbir, kmin, kurkumę i cynamon i podsmaż przez 3 minuty, aż poczujesz ich intensywny zapach.
- W międzyczasie, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu z 2 łyżkami oleju, włóż kurczaka i paprykę i podsmaż przez 5 minut aż papryka zmięknie a kurczak ładnei zarumieni i odstaw.
- Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie na średnim ogniu, włóż kurczaka z papryką i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Tikka masala soup(4 servings)
Ingredients:
- 4 tbsp coconut oil or vegetable oil
- 1 small onion, sliced
- 3 garlic cloves, minced
- 1 1/2 tsp cayenne pepper or more if You like spicy
- 1 tbsp garam masala
- 1 tsp ground ginger
- 1/2 tsp ground cumin
- 1 tsp tumeric
- 1/2 tsp ground cinnamon
- 2 cups chicken stock
- 2 x 400 g can crushed tomatoes
- 1 x 400 g can coconut milk
- salt, pepper and sugar to taste
- 1 red pepper cut into cubes
- 500 g chicken, cooked and shredded
Preparation:
- Heat coconut oil over medium high heat in a soup pot. Sauté the onion for 4 minutes then add garlic for 3 more minutes. Add cayenne pepper, garam masala, ginger, cumin, turmeric, and cinnamon. Sauté for 3 minutes longer until spices are fragrant.
- Meanwhile heat medium pan over high heat with 2 tbsp of oil, add chicken and bell pepper a cook for 5 minutes until soft. Set aside.
- Add to the pot, 2 cups of chicken stock, tomatoes and coconut cream. Simmer for 15-20 minutes.
- Using an immersion blender purée soup until smooth and creamy. Add chicken and pepper and cook for 5 minutes.
- Season with salt, pepper and sugar to taste and serve.
Enjoy!