Kokosowa zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
Kokosowa zupa na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z wytrawnym smakiem, pozornie nie pasuje do kurczaka, ale nic bardziej mylnego. To kolejna propozycja nieco azjatyckich smaków, które tak bardzo pokochaliśmy, że na stałe zagościły w naszym menu. Jest to zupa prosta, przypominająca nieco nasz rodzimy rosół, ale jednocześnie zupełnie inna – delikatna, sycąca i aromatyczna. Świetna do przygotowania w tygodniu, kiedy liczy się czas i prostota.
Składniki:
(4-5 porcji)
- 2 udka kurczaka (około 500g)
- 300g marchewki (około 2 sztuki)
- biała część pora
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 mała kapusta pak choi
- „szczypta” suszonych liści kaffiru
- 200ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 op. makaronu ryżowego nitki, około 200g
- dymka do podania
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso zalej 2 litrami wody, dodaj mieloną kolendrę i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Miękkie mięso wyjmij, przestudź, a następnie rozdrobnij palcami, usuwając kości.
- Marchew i pora pokrój na ukośne plastry.
- W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pastę curry i przesmaż ją chwilę. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Po 1-2 minutach zalej je rosołem, w którym gotował się kurczak.
- Dopraw trawą cytrynową, sosem sojowym oraz rybnym i liśćmi kaffiru. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pokrój pak choi w drobne paski. Twardsze części dodaj wcześniej, by lekko się ugotowały, zielone liście dodaj na sam koniec.
- Gdy warzywa są już miękkie, dodaj mleczko kokosowe i rozdrobnione mięso. Dopraw całość do smaku.
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 3 minuty aż zmięknie.
- Rozłóż makaron na talerze i zalej zupą. Udekoruj posiekaną ukośnie dymką.
Smacznego!