Ja mam dla was domowe śledzie w sosie koperkowym. Sos z ogórkami kiszonymi na bazie jogurtu i śmietany – to cała tajemnica pysznych śledzi na co dzień i wigilijny stół.
Śledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili"
Najlepszy przepis na keks jaki wypróbowałam jest autorstwa Pierre'a Herme. Ciasto bogate w bakalie, słodkie ale nie za bardzo, po prostu przepyszne. Keks według tego przepisu piekę już od kilku lat i za każdym razem wychodzi tak samo dobry.
Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!
Zawsze sięgam po dokładkę!
Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!
Często o tej zupie mówi się flaki z boczniaków i jest to bardzo trafione określenie. Znam wiele osób, które nie lubią flaków, ze względu właśnie na flak wołowy, dlatego ta zupa jest dla nich świetną alternatywą.
Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Nie jest to może jakieś wykwintne, eleganckie danie, ale z całą pewnością posmakuje większości z Was. Kiełbaski w mojej wersji są pieczone w piekarniku. Polane pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem curry i podane z frytkami będą świetnym pomysłem na obiad, za który wasze drugie połówki z pewnością Wam podziękują :)
Mam nadzieje, że teraz szparagi będą gościły u nas dość często, a to dlatego, że czas kiedy można się nimi delektować jest krótki. Trzeba wykorzystać go w pełni, tym bardziej, że szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów. A co najważniejsze są prebiotykiem. To substancje, które odżywiają pożyteczne bakterie jelitowe. Od nich zaś zależny całe nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Zadbajcie więc o nie jedząc szparagi.
Dziś przedstawiam przepis na pieczone skrzydełka w glazurze z Coca-Coli, idealne dla fanów obgryzania tych pyszności. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nadają się na szybki obiad w pracowitym tygodniu.
Z racji tego, że weekend przed nami polecam wam dziś ciasteczka, pyszne, kruche, syte, bo składników mają troskę, ale rewelacyjne są. Czasem jak mam natchnienie to sobie przerabiam różne stare lub te które już robiłam przepisy tak bardziej pod siebie i pod swoje smaki. Tak było też tym razem. Te ciasteczka powstały chyba z trzech różnych przepisów.
Dzisiaj przepis na młodą kapustkę, zasmażaną z papryką, odrobiną kurkumy i koperkiem. Smakowała nam bardzo, może uda nam się zrobić jeszcze raz. Ta zniknęła szybciutko.
Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchoi, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy.
Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem kurczaka, świeżego szpinaku i suszonych pomidorów. Całość wymieszana w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem curry. Szybko, kolorowo i bardzo smacznie.