Sałatka z pieczonych buraczków i kukurydzy
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
Doskonała sałatka zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym. I taka prosta bo tak naprawdę potrzeba tylko 3 składników plus dressing. Żeby nie generować kosztów buraczki najlepiej jest upiec przy okazji pieczenia mięsa lub chleba. Bardzo polecam:)
Składniki
- buraczki - 2 - 3szt.
- kukurydza - 1 puszka
- koperek - 1 pęczek
- oliwa - 6 łyżek
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcja:
Buraczki zawinąć w folię, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Czas pieczenia zależy od wielkości buraczków. Następnie wystudzone obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub plasterki. Na jednym dużym talerzu lub dwóch małych rozłożyć pokrojone buraczki, dodać kukurydzę i posiekany koperek.
W kubku umieścić szczyptę soli i pieprzu, dodać ocet, wymieszać, następnie stopniowo wlewać oliwę i ucierać aż powstanie ładny gęsty sos.
Sałatkę polać sosem, przed podaniem schłodzić przynajmniej godzinę.
Smacznego:)