Pyszne kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi
Witajcie kochani, dziś już piątek, czas szybko leci, ale cieszę się, że jutro sobota. Mąż ma wolne, ja sobie odpoczywam w kuchni :-). Z racji tego, że weekend przed nami polecam wam dziś ciasteczka, pyszne, kruche, syte, bo składników mają troskę, ale rewelacyjne są. Czasem jak mam natchnienie to sobie przerabiam różne stare lub te które już robiłam przepisy tak bardziej pod siebie i pod swoje smaki. Tak było też tym razem. Te ciasteczka powstały chyba z trzech różnych przepisów. Polecam Wam, bo na pewno będą Wam smakowały :-) Udanego piątku, żeby jak najszybciej zleciał i zaczął się weekend :-)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 80 g masła
- 100 g miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 garście słonecznika
- 2 garście żurawiny suszonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Masło roztapiamy razem z miodem. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę, proszek i cynamon przesiewamy przez sitko do dużej miski. Żurawinę siekamy, czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
2. Do miski, do której daliśmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodajemy płatki owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na papier i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy o odstępach między ciasteczkami, bo podczas pieczenia zwiększają objętość :-). Pieczemy około 20 minut, studzimy na kratce i wcinamy :-). Smacznego :-)