Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i herbatnikami - bez pieczenia!
Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast!
Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!
Zawsze sięgam po dokładkę!
Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm )
MASA:
* mleko – 500 ml
* żółtko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* masło – 200 g
* cukier z wanilią – 1 łyżka
DODATKOWO:
* herbatniki – 200 g
* masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g
* płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.
Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.
Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.
Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem.
Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów i orzechami.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!