Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i herbatnikami - bez pieczenia!

Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i herbatnikami - bez pieczenia!

Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast!

Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!

Zawsze sięgam po dokładkę!

Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI - bez pieczenia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( tortownica 20 cm )

MASA:

* mleko – 500 ml
* żółtko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* masło – 200 g
* cukier z wanilią – 1 łyżka

DODATKOWO:

* herbatniki – 200 g
* masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g
* płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.

Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.

Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem.

Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów i orzechami.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI - bez pieczenia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów