Keks
- Wynik: 75
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Najlepszy przepis na keks jaki wypróbowałam jest autorstwa Pierre'a Herme. Ciasto bogate w bakalie, słodkie ale nie za bardzo, po prostu przepyszne. Keks według tego przepisu piekę już od kilku lat i za każdym razem wychodzi tak samo dobry.
Składniki- mąka pszenna - 300 g
- masło - 200 g
- cukier puder - 150 g
- laska wanilii - 1 szt.
- jajka - 5 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- bakalie - 600 g
Pokrojone bakalie włożyć do miski. U mnie były to: suszona śliwka, żurawina, morela, orzechy i skórka pomarańczowa.Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie bakalie były obtoczone w mące. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W następnej misce utrzeć miękkie masło na puch razem z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodawać mąkę partiami cały czas wolno miksując. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Przełożyć ją do masy i delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Dodać obsypane mąką bakalie i wmieszać je w ciasto. Wysmarować i wysypać kaszą manną keksówkę o dł. 30 cm i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min, do suchego patyczka.
Smacznego:)