Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku

Zima zawitała do nas na dobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne śniadanie, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku

(2-4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
  • 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki
  • 1 garść młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36%
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 4 jajka
  • kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie.
  2. Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij w nie po jajku. Przykryj patelnię duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żeby żółto było w ciąż płynne, przez 3 do 5 minut.
  4. Posyp kolendrą i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

(2-4 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon coconut or vegetable oil
  • 1 onion, thinly sliced
  • 1 clove of garlic, minced
  • 100 g of pumpkin, cut into small dice
  • 1 handful of oyster mushrooms, sliced
  • 1 handful of baby spinach
  • 1 teaspoon garam masala
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • 2 cups tomato sauce 
  • 100 ml coconut cream or double cream
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 4 eggs
  • cilantro leaves, for serving

Preparation:

  1. In a large and deep pan, heat the oil, add onion and cook over medium heat until soft, about 3 minutes. Add garlic, pumpkin and mushrooms and cook until soft.
  2. Stir in the garam masala, cumin and cayenne and cook for one minute more, until fragrant. Add the tomato sauce and coconut or double cream and spinach, and simmer for 5 minutes. Season to taste with salt, pepper and sugar.
  3. Using your spoon, create four wells in the sauce and crack an egg into each. Cover the pan with a lid and simmer over low heat until the whites are set, but the yolks are still runny, 3 to 5 minutes.
  4. Garnish cilantro and serve with crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Romantyzm do jedzenia, czyli przecier różany
1

Romantyzm do jedzenia, czyli p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bób. Kurczak. Sałatka.

Bób. Kurczak. Sałatka.

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasta z bobu z miętą i koperkiem

Pasta z bobu z miętą i koperki…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pulpeciki w sosie pieczarkowym
1

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zielony chłodnik z awokado

Zielony chłodnik z awokado

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mleko owsiane
1

Mleko owsiane

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym

Indyk po tajsku z mleczkiem ko…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Mule z mango w mleku kokosowym

Mule z mango w mleku kokosowym

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym

Orientalne jajka faszerowane z…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ