Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku
Zima zawitała do nas na dobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne śniadanie, polecam!
Scroll down for recipe in English
Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku(2-4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
- 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki
- 1 garść młodego szpinaku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego
- 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36%
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 4 jajka
- kolendra do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie.
- Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij w nie po jajku. Przykryj patelnię duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żeby żółto było w ciąż płynne, przez 3 do 5 minut.
- Posyp kolendrą i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms(2-4 servings)
Ingredients:
- 1 tablespoon coconut or vegetable oil
- 1 onion, thinly sliced
- 1 clove of garlic, minced
- 100 g of pumpkin, cut into small dice
- 1 handful of oyster mushrooms, sliced
- 1 handful of baby spinach
- 1 teaspoon garam masala
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 2 cups tomato sauce
- 100 ml coconut cream or double cream
- salt, pepper and sugar to taste
- 4 eggs
- cilantro leaves, for serving
Preparation:
- In a large and deep pan, heat the oil, add onion and cook over medium heat until soft, about 3 minutes. Add garlic, pumpkin and mushrooms and cook until soft.
- Stir in the garam masala, cumin and cayenne and cook for one minute more, until fragrant. Add the tomato sauce and coconut or double cream and spinach, and simmer for 5 minutes. Season to taste with salt, pepper and sugar.
- Using your spoon, create four wells in the sauce and crack an egg into each. Cover the pan with a lid and simmer over low heat until the whites are set, but the yolks are still runny, 3 to 5 minutes.
- Garnish cilantro and serve with crusty bread.
Enjoy!