Zupa z boczniaków
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Często o tej zupie mówi się flaki z boczniaków i jest to bardzo trafione określenie. Znam wiele osób, które nie lubią flaków, ze względu właśnie na flak wołowy, dlatego ta zupa jest dla nich świetną alternatywą. Flak został zastąpiony boczniakami pokrojonymi w paski co też jest bardzo zbliżone do oryginalnego wyglądu. Zupa jest bardzo dobra, lekka, zdrowa i jestem pewna, że posmakuje wszystkim, którzy jej spróbują.
Składniki
- boczniaki - 300 g
- marchewka - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- seler - 1/2 bulwy
- cebula - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa - 3-4 łyżki
- majeranek - 1 łyżka
Instrukcja
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć. Następnie dodać starte na grubych oczkach pozostałe warzywa oraz pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć. Zalać wszystko wodą - ok. 3 l. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Dodać majeranek i przyprawić solą i pieprzem, ew. sosem sojowym. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)