Pieczone skrzydełka w Coca-Coli
Dziś przedstawiam przepis na pieczone skrzydełka w glazurze z Coca-Coli, idealne dla fanów obgryzania tych pyszności. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nadają się na szybki obiad w pracowitym tygodniu. Wystarczy je wstępnie obgotować, następnie wrzucamy do piekarnika a w międzyczasie przygotowujemy glazurę z Coca-Coli, którą najpierw smarujemy skrzydełka w trakcie zapiekania, a następnie polewamy przed samym podaniem. Jakiś czas temu opublikowałam też przepis na skrzydełka w Coca-Coli bez użycia piekarnika, które też są pyszne, polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczone skrzydełka w Coca-Coli(4 porcje)
Składniki:
- 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
- sól
- 1 puszka (330 ml) Coca-Coli (nie zero ani light)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku,drobno posiekane
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mielonego chilli
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
- W celu przygotowania sosu, wymieszaj w rondelku Coca-Colę, cukier, cebulę, czosnek, sos sojowy i chilli i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.
- W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę, po czym wlej mieszankę do gotującego się sosu i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu, przez około 15 minut. Można dodać więcej mieszanki z mąką kukurydzianą, wtedy zgęstnieje szybciej. Poza tym, gdy lekko ostygnie także dodatkowo zgęstnieje.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, włóż skrzydełka i gotuj przez 7-8 minut.
- Wyjmij skrzydełka na ręczniki papierowe, dokładnie osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie posmaruj skrzydełka przygotowaną glazurą i zapiekaj kolejne 5 minut.
- Wyłóż skrzydełka na talerz, polej resztą glazury i podawaj.
Smacznego!
English version
Coca cola baked chicken wings(4 servings)
Ingredients:
- 1,3 kg chicken wings
- salt
- 1 can (330 ml) Coca-Cola
- 1/2 cup brown sugar
- 1 medium onion, chopped
- 3 garlic cloves, minced
- 4 tablespoons soy sauce
- 2 teaspoons chilli powder
- 1-2 tablespoon cornstarch
- 3-4 tablespoons water
Preparation:
- For the sauce, in a medium saucepan, combine the Coca-Cola, brown sugar, onion, garlic, soy sauce, and chilli powder, and bring to a boil over medium heat.
- In a small bowl, combine cornstarch and water. Add the cornstarch mixture to the sauce, and simmer until the sauce thickens, for about 15 minutes.
- Preheat the oven to 220 oC.
- Bring a large pot of water to boil and season it with salt. Add the chicken wings to the boiling water, and boil for 7-8 minutes.
- Remove the chicken wings from the water and pat dry with paper towels. Place wings on baking sheet.
- Bake the wings for 20 minutes, baste the wings with the Coca-Cola sauce, and place them back in the oven to bake for an additional 5 minutes.
- Place the wings on a platter and pour the rest of the sauce over top. Serve warm.
Enjoy!