Sałatka z paluszków krabowych i selera naciowego
Pierwszy przepis w Nowym Roku zaczynam od sałatki. Mam przesyt mięsa i słodyczy po całym tygodniu świąteczno-sylwestrowym;-) Zainspirowała mnie moja przyjaciółka, która zaserwowała nam ją podczas wspólnego kolędowania. Prawie, że natychmiast była powtórka w domu:-) Podałam sałatkę krabową w zielonych "kubeczkach", aby ładniej się prezentowała i pewnie dlatego, że tęsknię za wiosną...
Składniki:
- 250 g paluszków krabowych,
- 1 seler naciowy,
- 1 pęczek koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1-2 łyżki majonezu,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
+ 1 długi ogórek wężowy lub cukinia (niekoniecznie). Przygotowanie: Paluszki krabowe i seler naciowy drobniutko pokroić w plasterki. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i posiekany koperek. Dodać w równych proporcjach jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 1h do lodówki celem przegryzienia. Serwować w misce lub w zrolowanych cieniutkich plasterkach ogórka lub cukinii.