Śledzie w oleju z koperkiem i kaparami
Pyszne śledzie. Ponieważ nie jestem wielkim śledzi miłośnikiem, zwykle używam korzennych które, chyba jako jedyne, mi smakują. Te, z dużą ilością koperku i z dodatkiem kaparów, wyszły wyjątkowo dobrze. Porcja na nieduży słoik. Bardzo polecam na wszelkie spotkania.
Składniki:
ok 250 g filetów śledziowych - 3 filety, używam korzennych śledzi w oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego , posiekanego koperku
2 łyżeczki kaparów
olej
przygotowanie
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzi, przekładając czosnkiem, kaparami, posypywać koperkiem. Zalać olejem, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego!