Caponata - bigos z bakłażana

Zdjęcie - Caponata - bigos z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchoi, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy.
Na zimno świetne przystawka, na gorąco z ryżem lub makaronem szybkie danie obiadowe.
Tak przygotowanym bakłażanem z ciabatą i szklaneczką czerwonego wina delektują się sycylijczycy.
Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany bakłażana, o długich i wąskich owocach i jasnofioletowej skórce. Trzeba wiedzieć, że wszystkie odmiany w tym kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana.

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Caponata - bigos z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

2-4 bakłażany
1 puszka krojonych pomidorów/ zamiennie 4 świeże pomidory
1 papryka - opcjonalnie
czarne oliwki
1 ząbek czosnku
1cebula
sól, pieprz
1 łyżka octu winnego
szczypta cukru
świeże oregano
2 łyżki oleju/oliwy

Wykonanie:

  • bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas na niewielkiej ilości tłuszczu). Obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano
  • w rondlu podgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć obraną i rozdrobniną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, na koniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około 10 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany, wszystkie pozostałe przyprawy i dusić kolejne kilka minut
  • w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Podawać bakłażana z posiekanymi świeżymi ziołami

SMACZNEGO !
Zdjęcie - Caponata - bigos z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Awanturka z bryndzy

Awanturka z bryndzy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Schab zapiekany z papryką
1

Schab zapiekany z papryką

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka meksykańska z makaronem
5

Sałatka meksykańska z makarone…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczone leczo
1

Pieczone leczo

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Leczo meksykańskie

Leczo meksykańskie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pesto paprykowe

Pesto paprykowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit