Caponata - bigos z bakłażana
 
             
 
 Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchoi, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy.
 Na zimno świetne przystawka, na gorąco z ryżem lub makaronem szybkie danie obiadowe.
 Tak przygotowanym bakłażanem z ciabatą i szklaneczką czerwonego wina delektują się sycylijczycy.
 Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany bakłażana, o długich i wąskich owocach i jasnofioletowej skórce. Trzeba wiedzieć, że wszystkie odmiany w tym kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana.
 
 Składniki na 2 porcje:
  
 
2-4 bakłażany
 1 puszka krojonych pomidorów/ zamiennie 4 świeże pomidory
 1 papryka - opcjonalnie
 czarne oliwki
 1 ząbek czosnku
 1cebula
 sól, pieprz
 1 łyżka octu winnego
 szczypta cukru
 świeże oregano
 2 łyżki oleju/oliwy
 
 Wykonanie:
 
- bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas na niewielkiej ilości tłuszczu). Obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano
- w rondlu podgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć obraną i rozdrobniną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, na koniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około 10 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany, wszystkie pozostałe przyprawy i dusić kolejne kilka minut
- w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Podawać bakłażana z posiekanymi świeżymi ziołami
SMACZNEGO ! 
 
 
 
 
            