Śledzie w czosnkowym sosie
Śledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili"
Inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari
Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów:
Śledzie z cebulką klasyczne
Śledzie z żurawiną
Rembertowskie śledzie majerankowe
Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
składniki:ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias
sos:
1/4 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki dobrego majonezu
2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet)
łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki, szczypiorek, koperek
pieprz do smaku
przygotowanie:
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć przy pomocy noża. W misce wymieszać śmietanę z majonezem i czosnkiem. Można doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Dodać kawałki śledzia, przemieszać delikatnie, tak aby były całe otoczone sosem. Przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego!
Inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari
Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów:
Śledzie z cebulką klasyczne
Śledzie z żurawiną
Rembertowskie śledzie majerankowe
Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
składniki:ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias
sos:
1/4 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki dobrego majonezu
2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet)
łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki, szczypiorek, koperek
pieprz do smaku
przygotowanie:
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć przy pomocy noża. W misce wymieszać śmietanę z majonezem i czosnkiem. Można doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Dodać kawałki śledzia, przemieszać delikatnie, tak aby były całe otoczone sosem. Przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego!